Hopp til innhold

Norges dyreste om krigen i Finnmark

1000 statister, tyske filmstjerner og russiske soldater.

Gjengen bak filmen om Kautokeinoopprøret tar godt i når de planlegger Norges dyreste film.

Aksel Hennie i "Max Manus".

Storfilmen 'Max Manus' får nordnorsk konkurrent

Foto: Foto/Copyright: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

200 millioner kroner skal filmen om nedbrenningen av Finnmark koste.

Sterkere historie i Finnmark

Gullik Hansen i Borealis Productions sier historien om Max Manus vil blekne i forhold:

- De var på skauen og koste seg. De fikk jo flyslipp med både proviant og whiskey og hadde det bra. De jo drev sabotasje, ære være dem for det, men sammenlignet med hva som skjedde oppe i Finnmark så er det som dag og natt.

Filmen om Max Manus og motstandskampen på Østlandet har blitt en av norges største kinosuksesser. Filmen er den mest sette på 33 år. Nå får den en nordnorsk utfordrer. Nils Gaup og et av de største filmselskapene i Europa, tyske Bavariafilm, er med på laget.

- Det er ikke kommet godt nok frem hvordan sivilbefolkningen led i 1945 når de bare fikk tatt med seg det de kunne bære av private ting. De slettet ut en historie for flere generasjoner, tyskerne.

Norges dyreste

Historien om brenningen av Finnmark skal spilles inn på nytt med tyske superstjerner. Prislappen er nesten 200 millioner kroner og tyskerne tar 1/3 av regninga.

- De kan være med på å bygge det opp igjen spøker Hansen.

- Alt er jo brent i Finnmark så vi må jo prøve å rekonstruere det slik det så ut den gangen. Vi vil nok skyte en del i Hammerfest og Sørvær er også veldig bra.

Manus er viktig

Gullik Hansen tror ikke folk er lei av krigsfilmer etter "Max Manus". Borealis productions tror både tyskere, russere og nordmenn vil strømme til kinosalene. Men først er det en ting han har lært av arbeidet med Kautokeinoopprøret.

- 80 prosent av arbeidet er manus., resten er skuespillere og regissører og sånn, men først må vi lage historien.

Innspillingen av filmen skal starte i 2010.