Hopp til innhold

Norge ber Russland forklare seg om Syria-asylanter

Utenriksminister Børge Brende (H) ber russerne forklare seg om hva de gjør med de mange asylsøkerne som kommer over Storskog fra Russland til Norge.

Børge Brende

ØNSKER REDEGJØRELSE: Utenriksminister Børge Brende ønsker å høre hva russerne gjør med flyktningsituasjonen på Storskog.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov drøftet onsdag kveld antallet asylsøkere som krysser grensen mellom Russland og Norge ved Storskog.

– Så jeg ba om en redegjørelse for hvorfor det kommer hundrevis av asylsøkere fra Russland til Norge over Storskog, mens det ikke kommer noen asylsøkere fra Russland til Finland, og Lavrov sa han skulle se på dette, sier Brende til NRK.

Vil stoppe asylsøkerne på grensa

Justisdepartementet har allerede varslet at søknadene fra asylsøkerne som kommer via Russland, ikke vil bli behandlet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa til NRK i går at regjeringen nå jobber med å utarbeide en instruks til UDI om at flyktninger og asylsøkere som kommer over Russland-grensen, skal returneres uten at søknadene behandles.

– Disse menneskene er ikke i nød, de har det trygt i Russland. Vi er nødt til å bruke ressursene på dem som faktisk er i nød, sier Anundsen.

Han får støtte fra utenriksminister Brende:

– Vi må se på de visum som utstedes i Russland, hvis folk har bodd i Russland lenge, så har de jo ikke i utgangspunktet noe beskyttelsesbehov, sier Brende.

Bodd i Russland opptil 12 år

Etter det NRK erfarer har noen av asylsøkerne som har kommet over grensa de siste ukene, bodd i Russland i opptil 12 år. Da har man ikke rett på beskyttelse i Norge.

På Storskog grensestasjon anslår de at så mange som 5.000 asylsøkere kan komme over grensen før utgangen av 2015. Hittil i år har det kommet rundt 1.200 migranter og asylsøkere til Norge fra Russland. I fjor kom det 20.