Vil investere for 10 milliarder i Nord-Norge

SV frykter at makten i Nord-Norge forsvinner ut av landsdelen. Derfor kommer de med store løfter til nordlendingene.

Lysbakken og Solhjell

Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell vil fordele godene med folket i nord.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette er en landsdel full av muligheter. Vi må slutte å snakke om Nord-Norge som et u-land, og satse, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Fredag underskrev partiet en kontrakt med Nord-Norge. Den vil være bindende for partiets arbeid for landsdelen på Stortinget i neste periode.

Det SV vil kjempe for er kunnskap, velferd, infrastruktur, fiskeri, reiseliv og ny industri. Blant annet ved å etablere et investeringsfond på 10 milliarder kroner.

Nye områder

– Satsingen innebærer at vi sier ja til et Nord-Norge der fisken blir viktig. Utvikling av ny industri i nord har også kjempemuligheter, for ikke å snakke om reiseliv, sier Lysbakken.

Partiet mener vi må glemme olje- og gassvirksomhet i nord.

Torsdag uttalte Lysbakkens partikollega Bård Vegar Solhjell at en økt satsing på reiseliv kan gi 1.600 nye arbeidsplasser i nord. Petroleumssatsingen kan derimot bare gi 1.100 arbeidsplasser på det meste.

Mister kontrollen

Førstekandidat for SV i Troms, Torgeir Knag Fylkesnes frykter at nordlendingene vil miste styringen over sin egen landsdel dersom noe ikke blir gjort.

– Nå er det alvor. Det er store beslutninger som skal tas når det gjelder Nord-Norge, og de beslutningene vil ha betydning i lang tid. Nå må nordlendingene forenes og mane til kamp, sier han.

Usikker på hva du slak stemme ved valget? Test NRKs valgomat!