Hopp til innhold

Ta NRKs valgomat

NRKs valgomat er et best mulig verktøy for å hjelpe deg til å orientere deg i det politiske landskapet.

NRKs valgomat til stortingsvalget 2013

NRKs valgomat til stortingsvalget 2013 er kvalitetssikret av partiene, men påstandene er valgt ut og utarbeidet av NRK.

Foto: NRK

En valgomat kan ikke tenke for deg, som deg. Heldigvis. Samtidig er ikke valgomaten en ren underholdningstjeneste.

NRKs valgomat gir deg et råd om hvilket parti som ligger nærmest ditt politiske syn, basert på ditt ståsted i større og mindre politiske saker.

Det er partienes partiprogram vedtatt i vår som ligger til grunn for partistandpunktene i valgomaten. Ikke enkeltutsagn, avisoppslag eller tidligere standpunkt.

Ta NRKs valgomat her!

Når vi har spesialdesignet årets valgomat har vi hatt følgende spesielt for øye:

Vi skjønner at stortingsvalget ikke bare er nasjonalt

Først stiller vi deg minst fem spørsmål fra ditt fylke, og som er aktuelle for din region.

Siv Jensen i valgomat-opptak i NRK

Her er Frp-leder Siv Jensen i studio for å gjøre opptak av sin valgomat-appell til velgerne.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Vi vet at veistrekningen du kjører hver uke, er viktigere for deg enn «norske veier». Vi skjønner at hevingen av ubåt-vraket utenfor Fedje, er mest betent lokalt, og selvsagt forstår vi at regulering av hyttebygging i strandsonen er ulik langs sørlandskysten og helgelandskysten. Derfor stiller vi ulike spørsmål, basert på hvor du bor. Felles for dem alle er at de avgjøres av Stortinget. Derfor spør vi ikke om konkrete kulturhus, grendeskole-nedleggelser eller andre ting kommunestyret bestemmer.

Samtidig er det partienes nasjonale politikk som er førende. Vår ambisjon er å vise velgerne hva de ulike partienes representanter vil stemme i stortingssalen som del av en stortingsgruppe som følger et landsmøtevedtak, ikke fylkesårsmøtestandpunkt.

I reguleringssaker, lokaliseringssaker eller rovdyrpolitikk, vil dette kunne avvike fra fylkeslag til nasjonalparti. Da er det altså partiets nasjonale politikk som gjelder.

Vi tar hensyn til at du kanskje ikke er i tvil om alt

De færreste som tar valgomaten, står mellom syv eller ni partier i sitt partivalg. For de fleste står det mellom to, kanskje tre partier. Derfor har vi i år for første gang utviklet en partiduell, designet unik for to og to partier.

Står du mellom Arbeiderpartiet og SV, får du forskjellige spørsmål sammenlignet med en som står mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, eller Arbeiderpartiet og Høyre. Slik tar vi tvilen på alvor.

Totalt 36 ulike dueller er matet inn i valgomaten, med syv spesialutviklede og fem faste spørsmål.

Det handler ikke bare om uenighet

Duellene åpner opp for å stille spørsmål om mer enn bare saker som skiller mellom partiene. Vi må ikke bare stille spørsmål om ja eller nei til kontantstøtte eller EU.

Når alle partier er enige om å satse på læreren eller veibygging, kan vi be deg velge hvordan dette bør skje.

Vi forstår partienes ulikheter

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken i sminkestolen hvor han gjøres klar til valgomat-opptak.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Partiene i norsk politikk plasseres oftest langs en akse fra Rødt og SV på ytterste venstreside, og Fremskrittspartiet på ytterste høyreside. Denne modellen gir stor mening i økonomisk politikk, synet på statens styrke og størrelsen på offentlige budsjetter.

Valgomaten tar derimot høyde for andre skillelinjer, eller dimensjoner, i politikken. Både en religiøs-sekulær (hvor Kristelig Folkeparti og SV står langt fra hverandre), vekst-vern (hvor SV og Kristelig Folkeparti står veldig nær hverandre), innvandring-solidaritet (hvor Fremskrittspartiet skiller seg fra andre partier), global-nasjonal (hvor SV og Arbeiderpartiet står langt fra hverandre), sentrum-periferi (hvor Senterpartiet ikke er et sentrumsparti).

Valgomaten generelt, og duellene spesielt, tar hensyn til dette. Dermed gjør vi det enklere å finne frem til riktig parti for deg.

De fleste spørsmålene er også her laget med partienes programmer. I tillegg har vi stilt fem åpne spørsmål til partiene. For eksempel: Hva er det viktigste dagens politikere kan gjøre for at vi fortsatt skal ha en bærekraftig velferdsstat om 50 år? Hvorfor har vi helsekøer i et land med oljemilliarder på bok?

På denne måten vil vi frigjøre duellen i valgomaten fra partiprogrammenes ramme.

Det er de to partiene du er mest enig med, som foreslås som duellanter, men du kan selv overstyre dette. Dersom valgomaten ikke er riktig, eller du vil lære mer om forskjellene blant flere partier, kan du overstyre dette forslaget, eller ta duellen flere ganger.

(Artikkelen fortsetter under videoene)

Valgomat 2013; AP taper partiduell mot H, partileder AP holder apell

Se Jens Stoltenbergs appell hvor han forsøker å overbevise deg om å stemme Ap etter å ha tapt duellen mot Høyre.

Valgomat 2013; H taper partiduell mot AP, partileder H holder apell

Se Erna Solbergs appell hvor hun forsøker å overbevise deg om å stemme Høyre etter å ha tapt duellen mot Arbeiderpartiet.

Slik har vi jobbet

De lokale påstandene er utarbeidet ved NRKs distriktskontorer av journalister som følger lokal- og fylkespolitikk nøye.

De nasjonale påstandene og alle duellene er utarbeidet av NRKs økonomi og politikk-redaksjon på Marienlyst.

Alle påstandene og duellspørsmålene - 369 i tallet - er kvalitetssikret med de ni partiene som er med. Hvilke spørsmål og temaer som er med, er likefult en journalistisk vurdering fra NRKs side, på lik linje med vår øvrige valgdekning.

NRKs ekspert og valgforsker Bernt Aardal har konsultert valgomatarbeidet underveis.

Dagens sju partier med representasjon på Stortinget, samt partiene Rødt og Miljøpartiet De Grønne, er med i valgomaten. De to siste er med fordi de har en reell sjanse til å komme inn på Stortinget ved høstens valg.

Partilederne er med

Når du har svart på duell-spørsmålene, vil vinner-partilederen fortelle deg hva stemmen din vil brukes til hvis du lytter til valgomatens råd.

Den tapende partilederen vil gjøre et siste forsøk på å overtale deg.

Så derfor: Valgomaten tenker ikke for deg. Den kan kun hjelpe deg med å sortere tankene.

Vi mener vi har laget et best mulig verktøy til nettopp det. Så er det opp til deg å bestemme. Slik det skal være. Det er det som er vakkert med folkestyre.

Godt valg!

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.