Hopp til innhold

Myggen er på tur – men vær forsiktig med bruk av myggmiddel

Det finnes hjelp om plagsomme småkryp er i ferd med å ødelegge sommerfreden din. Men ikke overdriv bruken av myggmiddel. Det kan være skadelig, spesielt for små barn.

Nærbilde av mygg og myggstikk

En våt og kald vår er ideelt for myggen, sier ekspert.

Foto: Colourbox/Ut i naturen (Montasje)

– Alle spør om det blir mye mygg. Men det er det vanskelig å si noe om. Det er flere faktorer som er avgjørende. Det eneste som er sikkert er at det blir mygg, også i år, sier Arne C. Nilssen, professor emeritus ved Tromsø Museum og myggekspert.

Arne C. Nilssen

– Kle myggen ute, det er mitt beste råd. Det er også veldig bra med myggnetting. Skal du ferdes på vidda så kan det fort bli uutholdelig uten, sier myggekspert Arne C. Nilssen.

Foto: Privat

Myggklekkingen er avhengig av været. Det må ikke være for tørt, for om det blir for tørt så klarer ikke myggen å utvikle seg. Det må fortsatt være smeltevannsdammer. Eggene som ble lagt i fjor er avhengig av å være i vann mens de klekker og mens larvene lever.

Nilssen sier at en våt og kald vår er ideelt for myggen. Men om det er veldig kaldt så kommer den senere. Mygg finnes det i hele landet. Men det blir mest mygg i indre Finnmark.

– Finnmarksvidda slår alle landsdeler når det gjelder antall mygg. Der opptrer de i store svermer når de parrer seg, det ser ut som mørke store skyer som danser over himmelen.

Kle myggen ute

Noen har allerede vært i nærkontakt med mygg. Det er mest sannsynlig en mygg som overvintrer som voksen, og det er ikke så mange av dem. De er større og mer robust og kan stikke selv gjennom klærne. De tilhører slekten Culiseta, og kalles atlanterhavsmyggen.

– Kle myggen ute, det er mitt beste råd. Det er også veldig bra med myggnetting. Skal du ferdes på vidda så kan det fort bli uutholdelig uten. For mye myggmiddel kan gjør deg kvalm, det har jeg selv opplevd, forteller Nilsse,n som har forska på mygg i Finnmark i mellom ti og tjue år.

Hvis det blir varmt framover så kan myggen klekkes synkront, og da blir det mye mygg.

– Det vil da virke som om det er mer mygg, men det som er bra er at myggsesongen da vil være fortere over.

Per Ailo Logje med 200 mygg på hodet

Per Ailo Logje med 200 mygg på hodet.

Foto: Ola Solvang

Helseskadelig DEET

Det finnes mange metoder for å beskytte seg mot mygg, men noen myggmidler kan ha uheldige effekter på helsa, skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.

Noen av myggmidlene som finnes på markedet inneholder stoffet DEET (dietyltoluamid). Det blir brukt både i Norge og resten av verden i insektmidler. Stoffet er helseskadelig og kan være farlig ved svelging, og irriterer både øyne og hud.

Det er også myggmidler som reklamerer med at de er giftfrie og naturlige. Men også de kan inneholde virkestoffer som kan være skadelig.

Eksempler på dette er eteriske oljer, pyretriner og pyretroider. De brukes blant annet i myggspiraler.

Enkle forholdsregler

  • Dekk til mest mulig hud med klær.
  • Miljødirektoratet fraråder generelt bruk av insektmidler på små barn. Hvis det likevel er nødvendig: Unngå bruk av midler med DEET på de minste, og begrens bruken av midler med DEET på større barn.
  • Smør på et tynt lag med insektmiddel der du ikke får dekket til huden.
  • Ikke bruk insektmidler på sår og irritert hud eller på områder med eksem.
  • Se etter eventuell faremerking på etiketten, og følg bruksanvisningen nøye – uansett hva slags type myggmiddel du bruker.
Hjelm full av mygg

Kjør med hjelm som har visir. Det kan fort bli ubehagelig å ta en motorsykkeltur om du ikke har visir i perioden med mygg.

Foto: Arnstein Jensen / NRK