Hopp til innhold

Multene blir til gull i gründerens hender

Med ny multefabrikk har gründer Siss Heidi Hansen gått fra å være miniatyrprodusent til en av landets mest anerkjente leverandører av kortreist mat.

Multer danderes av multegründere

Siss Heidi Hansen (t.h.) og Ann Kristin Henriksen, der sistnevnte sto for kakene under åpninga av den nye multefabrikken. De var selvsagt pyntet med multer.

Foto: Allan Klo

På det ytterste nes, med det store Barentshavets bølger som slår nesten opp til stuedøra, er en helt unik nisjenæring satt i gang.

På Rolvsøy i Måsøy ytterst på Finnmarkskysten mellom Hammerfest og Nordkapp, har flittige gründerhender nå starte opp med en multefabrikk som forvandler viddas gull til andre gullprodukter.

– Jeg har planer om å vokse litt, drive med større produksjon og drive med produktforsøk i tillegg på multefabrikken. Det skal skje i et lystbetont og trivelig lokale med panoramautsikt ut Tufjorden, sier en stolt Molta-gründer og eier Siss Heidi Hansen.

Hansen startet opp med sin satsing på multeproduksjon i 2009. Hun har deretter vunnet flere priser i utlandet for sine produkter. Sist med bronsepris i den internasjonale designkonkurransen Pentawards i London.

Tufjord, Rolvsøy

Her i Tufjord på Rolvsøy hentes råvaremultene inn, i Siss Heidi Hansens barndomsrike.

Foto: Allan Klo

Kjærlighet til hjemplassen

Årsaken til suksessen med multene forklarer hun med kjærlighet til hjemplassen og beliggenheten med å bo så langt ute.

– Det er jo min oppvekst, mitt barndomsrike som jeg kom tilbake til etter å ha vært borte i mange år. Jeg har funnet min egen sti å gå, sier Hansen.

Den stien har ledet henne dit hun er i dag, hvor produktene hennes blir merket av «Matmerk».

Slapp gjennom nåløyet

Matmerk er en selvstendig stiftelse med formål å få nordmenn til å kjøpe norsk mat med finansering over jordbruksavtalen. De står bak merkene NytNorge og Spesialitet.

– Merke Spesialitet som Siss Heidi har fått, plukkes ut av et fagutvalg ledet av Lars Sponheim. Det et trangt nåløye å komme gjennom. Produkter som får Spesialitet-merket, skal ha en spesiell råvare, en unik smak og en unik produksjonsprosess. Det har Siss Heidi, sier fagsjef i Matmerk, Frode Kristensen.

Multer fra Rolvsøy dandert til lekker dessert

Multer fra Rolvsøy dandert til lekker dessert.

Foto: Allan Klo / NRK

Ble forelsket i multene

Multeproduktene er allerede populære. De selges på Taxfree-butikken på Gardermoen, og Hurtigruta har meldt sin interesse.

– Bent Stiansen så disse bærene for første gang i fjor, og han sa at han ble forelsket fra første sekund. Dette er de beste multene han noensinne har smakt, fortalte han til meg og Siss Heidi, og fortsetter;

– I det sjiktet hvor man snakker om spesialbutikker, finere og gjerne kvalitetsbeviste restauranter så vil det være et stort marked for kvalitetsbær - norske kvalitetsbær, mener Kristensen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark