Hopp til innhold

Vold i nære relasjoner: – Usikre på om det de opplever er alvorlig nok

Terskelen er høy for å ta kontakt med krisesenter. Flere personer som utsettes for vold i nære relasjoner vet ikke om det de opplever er alvorlig nok, sier Krisesenteret i Tromsø.

Krisesenteret i Tromsø. Her er det også tilrettelagt for barn. Bildet viser flere av barnebøkene de har tilgjengelig.
Foto: Julie Bendiksen / NRK

Nasjonal statistikk viser at langt over halvparten av brukere av krisesentrene i Norge har levd med vold i ett år eller mer. Og av dem er det mange som har levd med det i fem år eller mer.

Det forteller Marit Tverfjell, sosialfaglig medarbeider på krisesenteret i Tromsø.

De som kommer hit skal beskyttes. De har opplevd vold i nære relasjoner, og har kommet til krisesenteret for å få hjelp.

Marit Tverfjell, sosialfaglig medarbeider ved Krisesenteret i Tromsø.

Sosialfaglig medarbeider på krisesenteret i Tromsø, Marit Tverfjell, forteller at Krisesenteret har åpent hver dag hele året og har døgnbemannet telefon.

Foto: Julie Bendiksen / NRK

– Jeg tror mange hadde blitt overrasket hvis de hadde visst hvor mange som blir utsatt, sier Tverfjell.

Hun forteller at de aller fleste ikke tar kontakt etter én eller få voldshendelser. Som regel er det et mønster som er etablert, og som har vart over tid.

– Paradokset er at vi er et lavterskeltilbud, men terskelen for de aller fleste til å ta kontakt med oss er svært høy. Å fortelle om volden oppleves skremmende. Vi har stor bevissthet på at når folk tar kontakt skal vi ta det på alvor, og tilby dem hjelp så fort vi klarer.

Les også Ny studie: Vold i nære relasjoner økte med over 50 prosent da landet stengte ned

Vold i nære relasjoner

Store mørketall

I 2021 ble det registrert 4282 ofre etter vold i nære relasjoner.

Hittil i år har Krisesenteret i Tromsø tatt imot rundt 50 beboere. Om lag halvparten av disse er barn. Senteret tilbyr også samtaler for støtte og råd for mange andre utsatte som ikke trenger å bo der.

Vi opplever flere ganger at de som tar kontakt er usikker på om det de opplever er alvorlig nok. Det er mange former for vold som ikke er fysisk, som også er alvorlig, påpeker Tverfjell.

Personoffer etter alder, 2021

Barn anses som ofre også når de ser vold utøves. Tallene fra SSB/2021.

Grafikk: Egil Ursin

Sannsynligvis finnes det store mørketall på hvor mange som blir utsatt for vold i nære relasjoner. Det sier trusselkoordinator i Finnmark politidistrikt, Tore Olsrud.

– Vi i politiet ønsker å gjøre vårt for at mørketallene blir minst mulig. Det vi ser er at mange som utsettes for vold i nære relasjoner ikke ønsker å anmelde, og det kan ofte være en lang prosess å gå til det skritt å snakke om det eller anmelde det, sier han.

For å gjøre det enklere å anmelde vold i nære relasjoner, har politiet opprettet Støttesenter for kriminalitetsutsatte, et tilbud til alle innbyggere som er utsatt for integritetskrenkende kriminalitet.

Mishandling i nære relasjoner

Tall fra SSB viser utviklingen over tid av menn og kvinner som blir utsatt for mishandling i nære relasjoner.

Grafikk: Egil Ursin

Der kan voldsofre få råd før man bestemmer seg for om man vil anmelde det, og informasjon om hva det innebærer å anmelde forholdet.

– Politiet har ansatt flere sivile personer som jobber på Støttesenter for kriminalitetsutsatte. Disse skal ta vare på alle som er utsatte for straffbare handlinger og følge dem opp med hjelp, råd og støtte, sier Olsrud.

Oppfordrer om å søke hjelp

Politiet har i sommer rykket ut til flere hendelser hvor det utøvd vold i nære relasjoner. Første helg i juli rykket politiet i Troms og Finnmark ut til fem hendelser.

De mange utrykningene fikk politiet til å gå ut med en oppfordring.

«Er du utsatt eller kjenner noen som er utsatt for vold i nære relasjoner? Det er mulig å få hjelp» skriver politiet i Finnmark på Twitter.

Skjermbilde av Politiet i Finnmark sin twittermelding

Politiet la ut denne twittermeldingen etter flere utrykninger hvor det ble utøvd vold i nære relasjoner.

Foto: Skjermdump

– Ut ifra helgens hendelser ønsker vi å nå ut til publikum med å synliggjøre at det finnes hjelp, og hvor de kan finne den, sier Theodor Weberg Ellingsen, operasjonsleder i Finnmark politidistrikt.

Politiet ser alvorlig på voldssaker i nære relasjoner.

– De er høyt prioritert hos politiet. Det er også noe som krever offentlig påtale, at politiet skal etterforske disse sakene. Uavhengig om fornærmede ønsker å anmelde eller ikke, så det ikke skal bli så tungt å bære for den fornærmede, sier han.

Jobber med forebygging

Regjeringen jobber med en handlingsplan for å forebygge vold i nære relasjoner, og har planer om å legge frem en opptrappingsplan høsten 2023. Målet er å styrke innsatsen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.

Statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp).

Regjeringen jobber for å forebygge vold i nære relasjoner gjennom en ny opptrappingsplan, sier statssekretær Hans-Petter Aasen i Senterpartiet

Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

– Formålet med opptrappingsplanen er å legge til rette for bedre forebygging og avdekking av vold og overgrep, bedre oppfølging av voldsutsatte, økt kompetanse, styrket samarbeid mellom tjenester og sektorer, og bedre prioritering av slike saker i hele straffesakskjeden, forteller statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp).

Han er positiv til politiet i Finnmark sin oppfordring om å søke hjelp.

– Politiet har en viktig rolle i både å avdekke og forebygge denne formen for kriminalitet. Ofre for vold i nære relasjoner skal vite at det finnes hjelpeapparat, – og det er viktig at disse tilbudene er kjent, avslutter Aasen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark