Mistenker menneskesmugling ut av Norge

Omtrent halvparten av asylungdom med midlertidig opphold i Norge er forsvunnet. Onsdag forsvant fire unge afghanere fra mottaket på Gibostad. Mottaksleder Heidi Hilmarsdotter Hansen er fortvilet.

Fortvilt mottaksleder

De fleste som rømmer er livredde 17-åringer, sier mottaksleder Heidi Hilmarsdotter Hansen på Gibostad.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Å stikke av fra mottaket er deres løsning på den avmakten de føler. De tror ikke helt på oss når vi ber dem om å vente. De tror mer på venner og andre som sier de bør dra, sier Heidi Hilmarsdotter Hansen, mottaksleder ved asylmottaket for enslige mindreårige på Gibostad i Troms.

– De fleste som rømmer, er 17-åringer, som er livredde for å bli sendt tilbake til hjemlandet når de blir myndige, sier fortsetter hun.

På et av rommene på mottaket ligger et par røde og hvite fotballsko slengt på gulvteppet foran senga. Dørene til klesskapet står på vidt gap. På en kleshenger henger en stripete T-skjorte, og i bunnen av skapet står et par svarte vintersko.

Inntil nylig bodde en ung afghansk gutt her.

– Han tenkte seg nok til varmere strøk, sier mottakslederen, mens hun åpner kjøleskapsdøra.

Forlatt

Rommet der en ungdom har forlatt. Fotballskoene tok han ikke med seg.

Foto: Linda Pedersen / NRK

VG skriver mandag om en ny rapport utarbeidet av NOAS, Redd Barna og Fellesorganisasjonen. Rapporten er basert på tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI), og sier at 443 av de 913 mindreårige asylsøkerne som har fått midlertidig opphold i Norge siden 2009 har forsvunnet. Flesteparten i år.

Fra senteret på Gibostad har 21 ungdommer så langt i år. I hele 2016 rømte fem.

Frykter menneskesmugling

– Det vi mistenker er at det er noen som driver menneskehandel og organiserer smugling ut av Norge. For det er ikke så enkelt å krysse grensene. Ofte blir vi kontaktet av rømlingene etter at de har dratt, og da er de allerede kommet seg nedover i Europa. Det kan ta bare en dag, så er de plutselig i Frankrike eller Tyskland, forteller Heidi Hilmarsdotter Hansen.

Nesten tomt

Mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Gibostad. Hittil i år har det forsvunnet 21 ungdommer herfra.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Etter at fire mindreårige asylsøkere forsvant onsdag, er det nå bare 12 beboere igjen på mottaket på Gibostad.

– Det blir veldig trist stemning på huset. De andre ungdommene er preget av rømningene. De vet kanskje hvor guttene er, men de tyster ikke. For oss som jobber her er det også vondt. Vi er bekymra for ungdommene og redde for at de skal bli utnyttet. De er svært sårbare, sier mottakslederen.

Bekymret, melder politiet

– Jeg tror de fleste forlater mottakene av fri vilje, sier regiondirektør i UDI, Bjørn Fridfeldt. I enkelte forsvinninger frykter han derimot at det kan ligge noe kriminelt bak; menneskehandel eller sågar at de selv er involvert i kriminelle handlinger.

Bjørn Fridfeldt

En bekymret regiondirektør i UDI, Bjørn Fridfeldt. 67 ungdommer er forsvunnet ved utgangen av september.

Foto: UDI

Fridfeldt sier UDI er bekymret, og viser til at 67 enslige mindreårige asylsøkere hadde forsvunnet fra mottak i Nord-Norge ved utgangen av september. Hans etat har som rutine å varsle politiet og barnevern når noen forsvinner. Så blir det opp til politiet å etterforske.

Torsdag ble det startet en underskriftsaksjon mot norsk retur av flyktninger til Afghanistan, skriver Klassekampen. Amnesty International mener Norge er en versting på området.