Hopp til innhold

Ap varsler oppmykning for mindreårige asylsøkere

I forrige periode stemte de sammen med Høyre og Frp for innstramminger. Nå vil Arbeiderpartiet gjøre det enklere for mindreårige asylsøkere å bli værende når de fyller 18 år.

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås

Stein Erik Lauvås (Ap) sier endringer i asylreglene er noe av det første Arbeiderpartiet tar fatt på i den nye stortingsperioden.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Når vi starter jobben med den neste stortingsperioden, er dette en av de første tingene vi kommer til å ta tak i, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås til VG.

Regjeringen fikk i forrige periode med seg Ap og Sp på å fjerne det såkalte rimelighetsvilkåret når det gjelder internflukt. Den regelen åpnet for å la asylsøkere få bli hvis det var urimelig å henvise dem til beskyttelse i hjemlandet.

– Ap kommer til å jobbe frem et forslag, og vi skal levere det så snart som mulig, sier Lauvås til avisen.

Kompromiss

De nye tonene er et resultat av en opphetet debatt om asyl på Arbeiderpartiets landsmøte i vår.

Debatten endte med et kompromiss der man ikke gikk inn for å gjeninnføre rimelighetsvilkåret, men å endre det slik at antallet mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold går ned.

Arbeiderpartiets landsmøte 2017

Jonas Gahr Støre (Ap) under en avstemning på Arbeiderpartiets landsmøte i vår.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå er partiet i gang med å finne ut av hva det skal bety i praktisk politikk, og hvordan de skal få med seg andre partier.

– Vi må ha ned midlertidigheten, og det må være en skikkelig behandling av alle sakene, sier Lauvås til VG.

Vil fjerne

Rødt, SV, MDG og regjeringens tidligere støttepartier KrF og Venstre vil alle gå lenger enn Arbeiderpartiet. Men selv om Ap får med seg disse partiene på en løsning, er de syv mandater unna flertall i Stortinget.

For å få flertall må altså Ap også få med seg Senterpartiet eller regjeringspartiene på endringene.

Et forslag fra KrF om å fjerne hele ordningen med midlertidig opphold ble nedstemt av Ap, Sp og regjeringen i vår.

Borgelig møte.

Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) fikk ikke med seg Høyre og Frp på gjeninnføre rimelighetsvilkåret. Her er de på middag hos Erna Solberg (H) for å diskutere borgerlig samarbeid i den nye stortingsperioden.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ