Hopp til innhold

Meteorittfeber

Var det en kjempestor meteoritt som falt ned i Nord-Troms 7. juni i år? Både lokalbefolkning, turister og fagfolk leter nå etter romsteinen.

 

Knut Jørgen Røed Ødegaard
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Det var et fotografi tatt av en bonde i Lyngen som overbeviste fagfolk og lokalbefolkninga om at en stor meteoritt har falt ned i Nord-Troms. Samtidig hørte nemlig store deler av regionen et uforklarlig smell, og man kunne kjenne ristninger i jorda.

Odd Rudberg
Foto: Kevin Karlsen Nordnes

Både fagfolk, lokalbefolkning og  turister leter nå etter meteoritten, forteller Odd Rundberg, daglig leder på Halti nasjonaparksenter.

Det mest sannsynlige nedslagsfeltet er Moskovdalen. Rudberg  merker interessen.

-Vi har hatt flere folk innom som har ønsket å vite mer om det som kan være en meteoritt. En person kom helt fra Østerriket i jakten etter romsteinen.

Hørte smellet

Elin Wangen fra Storslett hørte et smell natt til onsdag 7. juni

-Et eller annet har skjedd, for jeg våknet midt på natten av et smell. Det hørtes ut som et mildt jordskjelv.

Marit Fjellanger er en av mange som bruker tid til å lete etter meteoritten. Nå leter hun i Moskovdalen.

- Jeg tror den har eksplodert i lufta, og dermed er spredt litt utover her. Grunnen til at jeg leter er at jeg tror det ville vært helt fantastisk å holde noe som kommer fra verdensrommet.

-Like etter at folk skjønte hva som kunne ha skjedd, var det en god del folk her og lette, sier Fjellanger.

Ville gjemt den

Hvis Fjellanger hadde funnet steinen, skulle hun ikke sagt det til noen

-Det er klart jeg ikke ville sagt det til noen. Hadde det vært en liten stein, skulle jeg tatt den med meg hjem, og holdt stilt. Er det snakk om en stor stein, skulle jeg selvfølgelig kontaktet noen som kunne ta vare på den.

Kjendis-astrofysiker på plass

Knut Jørgen Røed Ødegaard
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard er på plass i Nord-Troms for å lete etter meteoritten. Torsdag kveld begynte han å snakke med folk som har observasjoner å berette om, og fredag skal han opp i helikopter for å se etter spor av meteoritten.

 - Kjempemeteoritt

Meteoritten har vært kjempestor. Vi har fått NASA til å regne på det basert på vitneutsagnene, og de mener det må ha vært en meteoritt på flere tonn, sier Røed Ødegaard til NTB.

Han går i rette med dem som har kritisert hans uttalelser om meteorittens størrelse og tipper selv at meteoritten kan ha hatt en vekt på 20 tonn.

-20 tonn er tipping, men NASA mener altså flere tonn, og det er uansett en helt eksepsjonell hendelse, sier Røed Ødegaard.

Han viser til at smellet fra meteoritten ble hørt 100 kilometer unna, og at lyset ble observert så langt unna som 700 kilometer, i Narvik.