Hopp til innhold

Mer atom-hjelp til Kola

Norge skal fortsette å støtte oppryddinga av atomavfall ved den russiske atomubåtbasen i Andrejeva-bukta.

Jurij Jevdokimov og Gunnar Kjønnøy
Foto: Christian Kråkenes / NRK

I dag undertegnet fylkesmannen i Finnmark og guvernøren i Murmansk en ny avtale som sikrer over 14 millioner norske kroner til prosjektet innen utgangen av året.

Bistand tross underskudd

Nå skal ei falleferdig kai forsterkes for å kunne skipe ut radioaktivt avfall. Det skulle koste 20 millioner kroner, men har vokst til 30, så her har har russerne presentert sin første budsjettsprekk:

– Styrken i samarbeidet har vært at vi har levert både på tidspunkt og innenfor kostnadsrammene. Dessverre opplever vi i dag å bli presentert for noen merkostnader av kaia som var litt ubehagelig, sier fylkesmann i Finnmark, Gunnar Kjønnøy.

Avtalen som ble undertegna i dag skal sikre norsk bistand til videre opprensking.

– Men jeg føler at vi har veldig god kontroll med hele prosjektet, og er ikke redd for ytterligere budsjettsprekk framover på det som Norge skal bidra med, sier Kjønnøy.

Mange land bidrar i arbeidet med å fjerne farlig avfall fra atomubåtbasen, og det hele kan være ferdig i 2030, til en samla prislapp til tre millarder norske kroner.

Norge har medansvar

En representant fra Dumaen i Moskva uttalte i Murmansk i dag at Norge som Natoland har et ansvar for å rydde opp ved ubåtbasen.

Slik ville ikke guvernøren i Murmansk uttrykke seg i Kirkenes i dag:

– Dette er et problem fra den kalde krigens dager. Det er ikke vår skyld, men snarere vår ulykke.Det er ikke gjort over natta å rydde opp i dette, men hvis Norge vil hjelpe oss med det, så er vi takknemlige.

Det sier Jurij Jevdokimov, guvernør i Murmansk fylke, til NRK.