Medisinsk mirakel på Skavlan

Anna Bågenholm overlevde med en kroppstemperatur på 13,7°. Se henne gjenfortelle dramaet!

Anna Bågenholm på Skavlan

For ti år siden endte Anna Bågenholm på hodet i en råk i en elv i Narvik. Hjertet stanset og hjernen kjølnet – men hun overlevde! Bildet er fra da hun gjenfortalte historien på «Skavlan» i oktober.

Foto: Skavlan / Faksimile: Håvard Gulldahl / NRK

To av gjestene i underholdningsprogrammet «Skavlan» fredag kveld var Mads Gilbert og den svenske legen Anna Bågenholm, som for ti år siden ble vekket til live igjen etter å ha vært klinisk død i over én time.

I programmet fortalte hun og anestesilege Mads Gilbert, som var vakthavende lege den kvelden det utrolige fant sted, hvordan hjertet stanset, hjernen kjølnet og kroppen ble «blek som et vokslys».

Se og hør den dramatiske fortellingen selv:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ingen er døde før de er varme og døde

Mads Gilbert forklarte hvorfor de i det hele tatt forsøkte å vekke Bågenholm til live igjen, selv om hun ankom sykehuset med en kroppstemperatur på 14,4° og hjertet hadde stått stille i over én time.

Mads Gilbert

Anestesilege Mads Gilbert var med på å redde Anna Bågenholm.

Foto: Håkon Iversen / NRK

Hos oss er ingen døde før de er varme og døde. Vi har lang erfaring fra ulykker i et kaldt klima, og kulden er faktisk det som kan redde folk. Kulden senker hjernens behov for oksygen, og det gjorde at den greide seg helt fint selv om hjertet stanset, sa Gilbert.

Han fortalte videre hvordan utrettelig hjerte- lungekompresjon ga akkurat nok omløp til at hjernen overlevde til de fikk varmet henne opp igjen.

Innslag på CNN

Anna Bågenholms historie er velkjent fordi ingen andre i verden har overlevd etter å hatt en kroppstemperatur på 13,7°C, som den sank ned til etter at hun ankom sykehuset i Tromsø.

Forrige helg ble den gjenfortalt på CNN, og i den anledning har også Aftenposten skrevet om dramaet, minutt for minutt .