Hopp til innhold

Mann fra Svalbard funnet omkommet etter snøskred

Det er en 21 år gammel mann fra Longyearbyen som er funnet omkommet etter snøskred på Svalbard. Sysselmannen har avsluttet søket etter å ha hatt letemannskap i området i mer enn fire timer uten å ha gjort ytterligere funn.

Sysselmannen og Røde Kors søker i raset i Fardalen på Svalbard

Sysselmannen og Røde Kors avsluttet søket etter fire timer, da det ikke tyder på at flere er tatt av snøraset på Svalbard.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

Det er gjort overflatesøk og søk med lavinehund og helikopter, men det er ikke noen indikasjoner på at flere personer er tatt av skredet.

Sysselmannen ble varslet om at det var gått skred nederst i den populære skuterløypa i Fardalen klokken 11.39. Drøyt en timere senere ble den omkomne funnet.

Det skal ikke ha vært noen vitner til hendelsen.

Det var Emanuel Storaunet (21) som omkom i snøskredet. De pårørende er varslet, melder Sysselmannen, lørdag kveld.

Fant skuter

Sysselmann Odd Olsen Ingerø

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier at søket er vanskelig på grunn av mørketiden og fordi det er store snømasser å lete i.

Foto: Tone J.Sund / Sysselmannen

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier til NRK at de i tillegg til personen som er omkommet, også fant en snøskuter på stedet. Nå prøver de å kartlegge den omkomnes omgangskrets for på den måten finne ut om han var alene på skutertur.

Helikopter og skuterpatrulje med mannskap fra Røde Kors og Sysselmannen var med i søket, som har vært utfordrende på grunn av mørketiden. I tillegg er Longyearbyen sykehus og Hovedredningssentralen varslet om ulykken.

Det har vært væromslag i området de siste dagene. Etter en periode med kaldt vær kom det flere plussgrader, vind, regn og sludd.

Det er ved slike temperatursvingninger at faren for ras øker.

Sysselmannen brukte helikopter i søket etter overlevende

Sysselmannens helikopter var med i leteaksjonen. Det ingen indikasjoner på at flere liv er gått med i snøraset i Fardalen på Svalbard i dag.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

Fare for nye skred

Fardalen er om lag sju kilometer fra Longyearbyen. Sysselmannen tror skredet gikk lørdag formiddag. Skredet er stort og går over skuterløypa nede i Fardalen, rundt en halv kilometer fra passet. Dette er en mye brukt utfartsåre.

– Letemannskap søker nå på stedet, men det er vanskelig fordi det er skredfare i området. Det er mørkt, og store snømasser å lete i, sa Sysselmann Odd Olsen Ingerø til NRK tidligere i dag.

Sysselmannen ber personer som er eller har vært på tur i dette området lørdag ta kontakt.

Det er fortsatt skredfare i området og Sysselmannen fraråder folk å kjøre i Fardalen slik situasjonen er nå.

Skred Fardalen, Svalbard

Flere nyheter fra Troms og Finnmark