Nord-Troms og Senja tingrett har i tillegg dømt mannen til å betale 150.000 kroner i erstatning til kvinna. Dommen er enstemmig.
– Dommen er anket, sier mannens forsvarer.
Den dømte og fornærmede var kolleger og begge deltok på en fest i Setermoen leir i september 2020, hvor de begge ble svært beruset.
Kvinna ble etter hvert uvel og kvalm, og valgte å dra hjem. Mannen valgte å følge henne hjem til leiligheta som også befant seg inne i leiren.
Det er her overgrepet har skjedd.
Våkna av samleie
Den fornærmede sovna av på badet etter å ha kastet opp. Hun ble båret eller hjulpet i seng av mannen, og han la seg i senga sammen med henne etter at hun sovna.
Rundt klokka 07.00 om morgenen våkna hun av at tiltalte hadde samleie med henne.
I retten har kvinna fortalt at hun frøs til og først ikke klarte å gjøre noe annet enn å ligge helt stille. Etter hvert klarte hun å be mannen gå, én eller flere ganger.
«Tiltalte reiste seg da opp, kledde på seg, sa «unnskyld» og forlot fornærmedes leilighet», står det i dommen fra Nord-Troms og Senja tingrett.
La vekt på fornærmedes forklaring
Den dømte mannen har hevda at han ikke husker noe fra han selv sovna og til han våkna og ble bedt om å gå. Han skal likevel ha skjønt at de på ett eller annet tidspunkt hadde samleie, og sendte melding til kvinna om de kunne prate når begge hadde blitt edru.
DNA-prøver viser også at det har foregått et samleie mellom fornærmede og den nå dømte mannen.
Nord-Troms og Senja tingrett har lagt avgjørende vekt på den fornærmede kvinnas forklaring, da denne har vært konsekvent gjennom hele etterforskninga.
I dommen står det at normalstraffenivået for voldtekt til samleie er fengsel i fire år. Retten kan ikke finne noen forhold som kan anses som formildende omstendigheter.
Dommen er i tråd med aktors påstand.
Leverte oppsigelse
Den dømte mannen jobber ikke i Forsvaret nå. Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, bekrefter at han leverte sin oppsigelse i sommer.
Den fornærmede kvinna har blitt ivaretatt av egen avdeling etter hendelsen, der det har vært fokus på ivaretakelse. Det har også blitt stilt stressmestringsteam tilgjengelig.
– I hvilken grad har Forsvaret ansvar for at ansatte med bosted inne i leir er trygge?
Talsperson for Hæren, Eirik Skomedal.
Foto: Malin Straumsnes– Det å bo på innsiden av en militærleir er trygt, men vi kan aldri gardere oss mot enkeltmenneskers dårlige valg, sier Skomedal.
I en stor undersøkelse gjennomført av Forsvaret i 2018, kom det blant annet fram at over 160 personer har blitt utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk i løpet av en tolvmånedersperiode.
Skomedal sier Forsvaret daglig jobber med arbeidsmiljøet for å unngå mobbing og seksuell trakassering. Dette er fokus på alle nivå i Forsvaret, fra vernepliktige til alle ansatte.
– Vi bruker tid på holdninger, vi fokuserer på at alle skal vise respekt og respektere de vi jobber med. Alle har ansvar for egne handlinger og at kollegaene rundt oss har det bra, samt at alle skal ha mot til å si ifra, på egne ellers andres vegne på oppførsel som ikke er greit, sier Skomedal.