Manglet konsesjon, men viste pasientopptak til studentene

– Dette må vi bare beklage på det sterkeste, sier prodekan ved UiT Norges arktiske universitet.

Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.

UiT brøt konsesjonsplikten da pasientopptak ble brukt i undervisning.

Foto: Harald Albrigtsen. / NRK

UiT Norges arktiske universitet har brutt konsesjonsplikten da videoopptak av pasienter ble brukt i undervisning. Dataene som hadde blitt samlet inn ble ikke godt nok beskyttet, og uten nødvendig konsesjon, skriver UiT i en pressemelding.

Feilen ble umiddelbart rapportert inn til Datatilsynet da den ble oppdaget i november i fjor.

– Vi er svært bevisste når det gjelder å ha nødvendige konsesjoner innen forskning, men har dessverre ikke vært like bevisste når det gjelder undervisning. Dette må vi bare beklage på det sterkeste, sier Inger Njølstad, prodekan for utdanning i medisin og odontologi ved UiT.

I henhold til universitetets egne retningslinjer, har alle opplysninger om de filmede pasientene blitt slettet. Derfor er det ikke mulig for UiT å informere involverte pasienter direkte.

– Vi beklager situasjonen som har oppstått, spesielt overfor dem som har latt sin konsultasjon bli filmet for å bedre kvaliteten på utdanningen til våre studenter, sier Njølstad til UiT.

Ble bedt om å slette materialet

Universitetet mener imidlertid det er liten sannsynlighet for at sensitive opplysninger er på avveie.

– Da problemet ble oppdaget, ble involverte studenter bedt om å slette videomateriale som eventuelt hadde blitt lagret eksternt. De fikk også informasjon om hvordan dette skulle gjøres på en sikker måte, skriver UiT i pressemeldingen.

Datatilsynet har fått oversendt mye informasjon om saken, og universitetet jobber nå med å utforme en søknad til konsesjon. Dermed håper de å igjen kunne bruke video i undervisningen til høsten.