Hopp til innhold

Luftambulansen brukte åtte timer fra Tromsø til Longyearbyen – da var pasienten død

Statens helsetilsyn varsler full gjennomgang etter at en pasient på Svalbard døde tidligere i år, da luftambulansen ankom Longyearbyen åtte timer etter at den var bestilt.

Luftambulanse, Finnmark. Babcock sitt fly.

Luftambulanseflyet brukte åtte timer fra det ble bestilt til det ankom Svalbard.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Det var en lege ved Longyearbyen sykehus som rekvirerte et ambulansefly klokken 15.48 en dag i mars. Flyet tok av fra Tromsø lufthavn klokken 21.50, og ankom sykehuset først ved midnatt.

Innen da hadde pasienten dødd som følge av hjertestans.

Nå varsler Statens helsetilsyn at de vil ha stedlig tilsyn på Luftambulansetjenesten HF. De skal til Svalbard i slutten av måneden, for å se nærmere på saken.

Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulanstjenesten HF, vil ikke kommentere saken mens helsetilsynet gjennomgår den.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Les også: Kvinne omkom i snøskuterulykke på Svalbard

Scooterulykke. Svalbard.
Scooterulykke. Svalbard.

Ikke første gang

I februar var det også to lignende hendelser på Svalbard. Det skal ha tatt henholdsvis 13 og 8 timer fra luftambulansen ble bestilt til de landet i Longyearbyen.

Assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl sendte en bekymringsmelding til Statsforvalteren i Troms og Finnmark tidligere i år.

– Sysselmesteren er på bakgrunn av ovennevnte informasjon bekymret for helseberedskapen med hensyn til tilgangen til ambulansefly til Svalbard.

Hun ber om at fylkeslegen hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark følger opp saken.

Sølvi Elvedahl, assisterende sysselmann

Sølve Elvedahl, assisterende sysselmester på Svalbard har sendt bekymringsmelding til Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK