Hopp til innhold

Lover aktivitet på gigantbase i Tromsø

Tromsø Havn har tro på snarlig aktivitet på det nye baseområdet på Tønsnes. Her er det bygd ut et gigantisk område, men det har lenge stått helt stille.

Gassutbygging Tromsø

Tønsnes skal snart få byggeaktivitet, lover Tromsø Havn.

Foto: Lars Egil Mogård

– Jeg tror det neste år vil bli aktivitet her. Det er aktører som har langsikte planer, sier havnedirektør Halvar Pettersen.

Det mangler ikke på næringer som er interessert i området, sier han.

– Det kan godt være oljenæringa. Det kan også være energiselskaper som skal bygge vindmøller på lands og havs. Eller andre prosjekter.

Tromsø Havn som eies av Tromsø kommune, satset mye på det nye området på Tønsnes.

For et par år siden offentliggjorde Tromsø Havn at Tønsnes kunne bli utbyggingsbase for et stort russisk gassprosjekt i Sibir. Tromsø kommune ble bedt om å gi en garanti på flere hundre millioner kroner.

Men kontrakten glapp for Tromsø Havn.

Internasjonale partnere

Før dette annonserte Tromsø Havn at de hadde fått store internasjonale samarbeidspartnere.

IOS Intermoor, en internasjonal aktør innen fortøyningsutstyr til oljeinstallasjoner, var et av tre selskap som i 2012 ble presentert som leietakere ved Grøtsund Offshorebase ved Tønsnes utenfor Tromsø.

Til sammen skulle IOS Intermoor, ASCO og Tristein leie 85.000 kvadratmeter i Tromsø Havn sitt nye havneområde på Tønsnes.

Heller ikke disse kontrakten har det blitt noe av.

Prostneset

Havnedirektør Halvar Pettersen til høyre, her sammen med Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo og Frid Fossbak, styreleder Tromsø havn.

Foto: Christian Nordlund / NRK

– Har industriarealer

– Grøtsund på Tønsnes var ikke ment å være en oljerelatert base, det var rettet mot industrien. Så vi skal ha «is i magen». Oljenæringa har gått opp og ned, det er jeg ikke bekymret for, sier Pettersen.

– Men det som Nord-Norge og Tromsø trenger, er næringsarealer. Vi har 1500 mål tilgjengelig. Vi har bare tatt i bruk sels prosent av dette. Vi må se denne utbygginga i et langsiktig perspektiv. Jeg er ikke bekymret.

Neste år starter Tromsø Havn bygginga av terminalen på Prostneset i sentrum. Da økes lånebelastningen kraftig for Tromsø Havn. Om et år blir gjelda på rundt 900 millioner kroner.

Fremskrittspartiet i Tromsø stemte mot utbygginga på Tønsnes.

– Vi fikk høre at millioner av kroner skulle strømme inn dersom basen ble bygd. Det har vist seg ikke å stemme. Jeg er bekymret for økonomien, og den innvirkning dette kan få for Tromsø kommune i framtida, sier Frps Tor Egil Sandnes.

– Har kontroll

Arbeiderpartiets Elisabeth Steen sier at Tromsø Havn har vist seg å ha god kontroll på økonomien, selv om lånegjelda er stor.

– Jeg er ikke bekymret, sier Steen.

Men flere politikere i Tromsø er bekymret over at fylkesveien til Tønsnes ikke tåler så mye tungtransport.

En av de fremste kritikerne til investeringer til Tromsø Havn i tidligere år, var Rødt Jens Ingvald Olsen. Nå er han finansbyråd. Da kommunestyret behandlet økonomien til Tromsø Havn, sa Olsen denne gangen ikke et ord om dette.