Salah løper maraton for å frigjøre sitt folk

– Sporten er en måte for meg å fremme budskapet om lidelsen til mitt folk, sier Salah Amaidane om hvorfor han deltar i Midnight Sun Marathon i Tromsø i helga.

Salah Adaimaneh

Salah Amaidane er kjent fra NRK-dokumentaren «The Runner». Lørdag skal han springe maraton i Tromsø.

Foto: Tora Lind Berg

Fredag formiddag landet Salah Amaidane, en løper fra Vest-Sahara, på flyplassen i Tromsø. Han skal delta på Midnight Sun Marathon i helga.

Amaidane løper for Vest-Sahara, men lever i eksil i Marseille i Frankrike. Under et løp i Frankrike i 2003 tok han frem Vest-Saharas flagg da han passerte mållinjen som førstemann i et løp. Etter dette kunne han ikke trygt dra tilbake til sitt hjemland, som er Afrikas siste koloni og underlagt Marokkos styre.

Sterk talsmann

Løperen er kjent som en sterk talsmann for kampen mot overgrepene i Vest-Sahara, og talsmann for saharawienes rett til selvbestemmelse og frihet.

Siden Vest-Sahara ikke er godkjent som en selvstendig stat, har Amaidane i praksis ikke noe hjemland. Det gjør det vanskelig å få sponsorer. Han lever i stor grad på pengepremier fra de løpene han deltar i. Selv om alle monner drar, er det neppe pengepremien i Tromsø-maratonløpet som trekker afrikaneren til byen nord for polarsirkelen.

– Sporten er en måte for meg å fremme budskapet om lidelsen til mitt folk, det Saharabiske folket, som har levd under okkupasjon i 37 år. Det er en okkupasjon som har ført til menneskerettighetsbrudd og tapte muligheter i livet, sier han til NRK.

Det er Støttekomiteen for Vest-Sahara i Tromsø som har finansiert turen for ham. Fredag kveld skal han vise den NRK-produserte dokumentaren om seg selv, «The Runner», på Tromsø Bibliotek, som handler om hans kamp for Vest-Saharas frihet gjennom idretten.

Folk vil få mulighet til å snakke med han og stille spørsmål.

– Det er budskapet jeg tar med meg til Tromsø, både gjennom filmen og igjennom konkurransen. Med dette håper jeg å skape oppmerksomhet om Vest-Sahara, som er en glemt sak, sier Amaidane.

Se NRK-dokumentaren her:

Arabisk-fransk dokumentar. Salah Ameidan risikerer både karrieren, familien og livet sitt når maratonmeisteren spring for Vest-Sahara, som har vore okkupert av Marokko sidan 1975. Dokumentaren følgjer han i ein periode over tre år når Den arabiske våren startar, og når han sjølv fyller 30 år. (The Runner)

NRK-dokumentar.

Håper han takler kulda

Det er imidlertid ikke bare politikk som lokker. Han har også hørt om den nordnorske sommeren.

– Da jeg fikk høre om dette løpet syntes jeg det var veldig spennende og rart at det skulle være sol i 24 timer i døgnet, og det var også en motivasjon for meg til å delta. Da har jeg også noe å fortelle andre om når jeg kommer tilbake til Afrika, sier han og ler.

Den nordnorske sommeren lot seg også merke i sine mindre sjarmerende fasetter idet løperen gikk ut av ankomsthallen i kjølige Tromsø.

I løpet av en halvtime har han tømt kofferten av det han har med seg av varme klær, som viser seg å være langt fra nok til å holde sommerkulda ute.

– Forskjellen er som natt og dag egentlig. Der er det både natt og dag, mens det bare vil være dag når jeg skal være her. Det er veldig varmt i ørkenen, og veldig kaldt her. Jeg har jo løpt i harde værforhold før. Jeg håper at det ikke får noen innvirkning, og at jeg vinner!

Håper Norge kan legge press på myndighetene

Det ser foreløpig ut til at Amaidane ikke får sett midnattssola og Tromsø fra sin mest betagende side denne gang.

Men naturen er ikke den fremste årsaken til at Amaidane er her.

– Hvordan håper du å bli tatt imot i Tromsø?

– Jeg håper at de som bor i Tromsø skal føle med oss i situasjonen vår. At de skal være med å legge press på norske myndigheter, som igjen kan legge press på Marokko og andre europeiske land, for å hindre plyndringen av naturressursene i de okkuperte områdene. Jeg håper også at folk i Tromsø kan ta med seg beskjeden videre og fortelle til folk de kjenner, som igjen kan fortelle videre, sånn at denne saken blir kjent, avslutter Amaidane.