Hopp til innhold

Lokalbefolkningen protesterer mot helsekutt

Sandra ble tvangsinnlagt, nå protesterer hun mot kutt i det psykiatriske tilbudet. – De berget livet mitt.

Sandra Midtskogen, tidligere bruker av DPS Midt-Troms, lever med psykisk sykdom.

Sandra Midtskogen er blant flere som holdt appeller under protesten mot kuttforslagene i Helse Nord.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

I vinter la gruppen som ser på sparetiltak i Helse Nord fram forslag om kutt i flere tilbud.

På Senja ligger et av de distriktspsykiatriske sentrene (DPS) som foreslås stengt. Flere hundre tok lørdag til gatene og protesterte i kommunesenteret Finnsnes.

– Døgnavdelingen på Silsand har virkelig reddet livet mitt. Jeg hadde lagt en plan om hvordan jeg skulle ta livet mitt da jeg ble tvangsinnlagt, og jeg har et sterkt ønske om at de skal få hjelpe enda flere, sier Sandra Midtskogen.

Markering Finnsnes

Lokalbefolkningen ga klar beskjed til det kriserammede helseforetaket.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

Kan kutte 40 stillinger

Forslaget fra kuttgruppen skal behandles 19. juni, og er på høring fram til 25. april.

Det er foreslått å legge ned døgntilbud ved seks distriktspsykiatriske sentre i Nord-Norge. Slik skal Helse Nord kunne fjerne 40 stillinger.

– Det går ikke an å veie penger mot å redde et liv. Det er forferdelig trist, det er vondt, det er skummelt, og jeg blir veldig sint av det, sier Sandra Midtskogen.

– Du fortalte i appellen din at det er så vidt du tør å holde den, hva krevde det av deg?

– Det er jo tøft å stå i det, og å fortelle historien min når jeg har vært så syk som jeg har vært. De fleste av personalet fra døgnavdelinga var her. Det å fortelle dem at de har vært med på å redde livet mitt, det er nesten sånn at jeg tar til tårene nå, bare jeg sier det, sier Midtskogen.

– Håper vi får bestå

I tillegg til kutt i de distriktspsykiatriske sentrene, er det foreslått at rehabiliteringsenheten på Distriktsmedisinsk senter i Midt-Troms skal legges ned. Overlege og geriatriker Harald Helling deltok også i protestene på Finnsnes.

Markering Finnsnes

Overlege og geriatriker Harald Helling og lege Stine Marie Henriksen advarer.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

– Beskjeden om nedlegging var en kraftig påkjenning for oss. Vi har prøvd å samle oss og stå på. Dagen i dag, med det flotte oppmøtet, har vært en skikkelig opptur for oss i kampen. Jeg håper vi får bestå, sier Helling.

– Hvis forslagene trer i kraft vil Helse Nord miste spesialisert arbeidskraft. Arbeidskraft som trengs til våre mest komplekse pasientgrupper, sier lege Stine Marie Henriksen.

Ordfører Geir Inge Sivertsen (H) ber styret i Helse Nord om å legge merke til hva folk på Finnsnes sier.

– Jeg forstår at styret har en krevende oppgave, men slik vi ser det vil ikke disse kuttene gi de besparelsene de kan håpe på, og det vil forringe helsetilbudet for lokalbefolkningen, sier Sivertsen.