Lekker diesel i naturreservat

Kystverket er bekymret for oljesøl fra slepebåten "Chanko" som får juling av bølgene, etter at den havarerte i går natt.

Slepebåt gikk på grunn ved Edøya utenfor Sommarøy

– Det er fortsatt en del vær i området, og det vi først og fremst har vært bekymret for er at det er 10-12 kubikk diesel om bord og at fartøyet ligger i et naturreservat.

Det sier vaktleder ved Kystverkets beredskapssenter Ove Njøten. Han sier til NRK at Kystverkets overvåkningsfly LN-KYV har fløyet over vraket både i går og i dag.

Havaristen ligger i fjæra sør på Edøya og får juling av bølgene som slår innover vraket. Det var Nordlys som først fikk tilgang på Kystverkets video av vraket.

Det var natt til tirsdag at slepebåten "Chanko" fra Dønna havarerte mellom Kvaløya og Senja i Troms. Det er uvisst hvor mye av de opprinnelig 10-12.000 literne med diesel som har lekket ut. Mannskapet på fire ble berget av en redningsskøyte, og kom fra det uten fysiske skader.

– Det er ingen som har vært ombord, så det er ingen som vet hvor mye som har gått ut. Vi har konstatert en del dieselsøl i går og noe mindre i dag, og i umiddelbar nærhet er det en viss risiko, sier Njøten.

Laster kart, vennligst vent...

Slepebåten fikk problemer rundt klokken to natt til tirsdag, utenfor Sommarøy i Tromsø. Nå ligger den havarerte slepebåten plassert inntil Edøya landskapsvernområde, som er reservat for sjøfugl.

Dårlig vær i området

– Med det været som er nå er det lite man får gjort på stedet. Men nå ser det ut som det skal løye i løpet av torsdag kveld og ut mot fredagen. Da vil det nok være mulig å få bedre overblikk, sier vaktleder ved beredskapssenteret hos Kystvakta.

Den havarerte slepebåten ligger plassert inntil Edøya landskapsvernområde, som er reservat for sjøfugl. Øya er hekkeområde, og det skal også være ferdselsforbud på deler av øya etter månedsskiftet april-mai.

Njøten forteller at det så langt ser ut til at dieselen driver mot havnebassenget i Malangen, men at det løser seg opp før det kommer dit. Inne i fjordbassenget har det ikke vært sett noe dieselsøl.

– Dieselen er jo både giftig og fettoppløselig, slik at hvis fuglen går i dette vil den miste noe av isolasjonen i forhold til fjærdrakta og lide på grunn av det, forteller Njøten.

Chanko

Det var stiv kuling i området, og høye bølger da «Chanko» begynte å slite med motoren. De skulle frakte noen merder da de fikk noe i motoren og ble drivende. Det var veldig grov sjø på stedet, og båten gikk på grunn, sa daglig leder i Polar Tugs, Jarl Åge Aaker, til NRK etter at mannskapet ble berget.

Foto: Kystverket

Frist til klokken 12 torsdag

Rederiet som eier "Chanko" har nå fått frist frem til klokken tolv i morgen formiddag. Da må de levere en plan for hvordan de skal få fjernet den havarerte båten uten at diesel havner i reservatet.

– Ansvaret ligger hos rederiet, og de har fått et pålegg fra kystverket både i forhold til å handtere situasjonen i forhold til merdene de slepte, men også i forhold til å fjerne havarist og med tanke på forurensingsfaren i området, sier Njøten.

– Rederiet skal komme med en plan innen i morgen klokken tolv, så vi avventer situasjonen frem til da, avslutter Njøten.