Hopp til innhold

Laget sin egen festival

Hva gjør man når bandet ikke får spille noen steder? Man lager sin egen festival.

Aronnesrocken

Slik så det ut på Aronnesrocken i 2007. Ifølge festivalsjef Tore Grøtte vokser Aronnesrocken seg bare større og større for hvert år...

Nå er Aronnesrocken blitt stor, større en det festivalsjef Tore Grøtte noen gang har drømt om.

– Jeg har sagt hvert eneste år at nå skal vi ikke bli større, nå er vi stor nok. Men det går ikke, det baller bare på seg.

Gratis entré og alle får spille

En gratis rockefestival med 45 band og fri aldersgrense. For godt til å være sant? Det er det ikke.

– Vi er for unge uetablerte musikere, også bruker vi å leie inn noen som vi liker, som kanksje ikke er fra Alta eller fra Finnmark eller Nord-Troms. For meg blir selvsagt Petter Karlsen en høyde. Han har spilt på Aronnesrocken siden han var fjorten år gammel og kommer tilbake nå som en signa artist og det er vi kjempeglad for.

Grøtte fremhever også Cyaneed, The Grand Big Taters, Major Parkinson, Better of on Monday, Roadkill dinner party som noen av bandene han gleder seg enormt til å se.

- Også har vi et band fra Bodø som jeg aldri har hørt live, men alle som har hørt dem sier de er dritbra, Wow signal, det gleder jeg meg, veldig, veldig mye til.

Naboen prøvde å sabotere

Eventyret startet i det små, på Aronnes i Alta. 13 år er gått siden Festivalsjef Tore Grøtte og hans musikkvenner bestemte seg for å lage egen festival.

– Vi startet da jeg gikk musikklinja på lærerskolen, og vi fant ut når vi var ferdig med studieåret at vi drar alle instrumentene til Aronnes, der jeg kommer fra ved Grøttlandet, så kom naboen og trakk ut kontakten klokka ti. Men så festa vi videre.

Naboens forsøk på å spolere sammenkomsten fungerte dårlig. Det er nå på 13. året at Grøtte og en hel haug musikere har samlet seg på Aronnes.

23 publikummere

– Også året etterpå fant vi ut at, det var jo dritartig det her, da gjorde vi det en gang til med bare bandene våre, og vennene våre. En sånn venners venners fest med band da. Også har det balla på seg. Og i dag står vi her med over hundreogseksti artister eller musikere som skal på scenen. Det er nesten førtifem band som skal spille i løpet av helga, det er blitt stort!

– Var det for å få lov til å spille eller?

– Ja, når jeg begynte å spille, var det i den tida. Og vi var ikke flink nok til å spille på utestedene, så om vi starter egen festival, så får vi hvertfall lov til å spille der fant vi ut. Så vi har nå spilt her siden da.

- Var det noen folk å hørte på?

- Nei, da var det 23 mennesker å hørte på, og av dem spilte 20 av dem i band…De som ikke spilte var broderen, mamma og pappa.

- En ære!

Espen Thomassen Andersen og resten av bandet Tre små punkere gleder seg nå til å høre mer rock nede på Aronnes i helga.

– Det er en ære for meg å få spille på åpninga til Aronnesrocken, det har jeg aldri gjort før, og jeg synes det var kjempestort.

Aronnesrocken har siden starten i 1996 vokst seg stor. Mye av overskuddet har de gitt tilbake til Altas kulturliv. Det har blant annet ført til utdeling av hele klassesett med gitarer. Og i fjor fikk Tore Grøtte kommunens kulturpris.