Hopp til innhold

Krever millonbeløp etter å ha blitt frikjent for dødsvold

Etter 418 dager i varetektsfengsel ble mannen frikjent av lagmannsretten. Nå krever han millionerstatning.

Lyslykter og politisperring ved drapssted i Olderdalen, Kåfjord

I denne boligen i Olderdalen i Kåfjord kommune ble 55 år gamle Magnar Sivertsen funnet død i september 2013.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

I Nord-Troms tingrett 31. oktober i 2014 ble to menn dømt til ti års ubetinget fengsel tingrett for grov vold med døden til følge.

Mennene var tiltalt for forsettlig drap, men de ble dømt etter voldtektsbestemmelsen med dødsfølge. De ble også dømt til å betale 200 000 kroner i oppreisning til de pårørende.

En av de dømte anket så saken til Hålogaland lagmannsrett der han nylig ble frikjent.

418 dager i varetekt

Mannen har sittet 418 dager i varetektsfengsel, der deler av soningen har vært i isolat.

Nå krever mannen erstatning for nærmere 14 måneder i fengsel.

Mannens forsvarer, Svein Kristian Wikstrøm, sier at erstatningskravet ikke er klart, men mener at et krav på nærmere to millioner er realistisk.

– Jeg har ikke snakket med min klient om selve kravet ennå, men at det blir millionkrav fra oss er det ikke tvil om. Tapt arbeidsinntekt i perioden utgjør mye penger, og på toppen av det kommer et rent erstatningskrav fra oss, sier advokaten til NRK.

Wikstrøm sier at hans klient er preget etter frifinnelsen.

– Han prøver å komme til hektene nå. Han er naturlig nok preget etter å ha blitt løslatt etter over ett år i varetekt. I første omgang har fokuset vært å komme tilbake til hverdagen igjen, så får vi ta erstatningssaken når han er klar for det, sier Wikstrøm.

Må likevel betale erstatning

Selv om lagmannsretten nå har frikjent mannen, må han likevel betale 230 000 kroner i erstatning til de pårørende. Erstatningen må han betale sammen med mannen som ble dømt for dødsvolden.

Lagmannsretten peker på den store belastningen de etterlatte har hatt etter at mannen ble utsatt for en brutal voldshandling med døden til følge, og viser også til tapt inntekt.

Det er ikke avgjort om den frikjente vil anke erstatningskravet.

Det var lørdag 21. september i 2013 at en 55-åring ble funnet død i sitt hjem i Olderdalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms.