Konkurstruet kongekrabbe

Bugøynes kongekrabbe AS har gått inn for gjeldsforhandlinger. Fisker Arne Olsen mener at mangelfull ledelse og styre er grunnen til at det kan bli konkurs.

Kongekrabber

Bugøynes Kongekrabbe AS har slitt økonomisk i flere år. Selskapet håper nå på gjeldsnemnd.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Selskapet som har slitt i flere år med en gjeld de ikke lenger kan betjene sier konkurs er absolutt siste utvei. De håper nå på å få gjennomført en gjeldsnemnd og fortsette driften i Bugøynes.

Ikke lønnsomt

Styreleder i selskapet, Bjørnar Pedersen, sier reduserte kongekrabbekvoter og hard konkurranse har vært medvirkende årsaker til at selskapet i flere år har gått med underskudd.

– Det skyldes at man ikke har klart å få lønnsomhet i de aktivitetene man har i anlegget, det vil si mottak av fisk og produksjon av krabbe, og det skyldes rett og slett for små volum, legger han til.

Vil ha nye eiere

Fisker Arne Olsen sier til Sør Varanger avis at mangelfull ledelse og styre av Bugøynes kongekrabbe er grunnen til at det nå kan bli konkurs for bedriften.

Han er oppgitt over at det ikke lenger er mulig å lever fisk i Bugøynes. Han sier til avisen at han frykter konkurs og at de gamle eierne vil kjøpe opp bedriften billig for å slippe gjelden. Han vil ha et nytt styre.

Selskapet har vært i dialog med de to største kreditorene og fått signaler om at de muligens er med på en akkord. Men noe klart svar vil det likevel ikke bli før etter sommerferien.

Krabbeproduksjonen består

Om det skulle bli at Bugøynes kongekrabbe blir slått konkurs, som følge at man ikke lykkes med akkorden, så vil fortsatt søsterselskapet Norway Kingcrab Production bestå.

– Det selskapet drives godt og man forventer bra resultater i selskapet i år. Jeg tror faktisk vi skal klare å eksportere over 100 tonn med levende kongekrabbe i år, sier Pedersen.