Hopp til innhold

Kongen invitert til jubileum

For 70 år siden befridde Den røde armè Øst-Finnmark fra tysk okkupasjon. Til høsten markeres dette en rekke steder - forhåpentligvis med Kongen tilstede.

Kong Harald

Kong Harald invviteres til frigjøringsjubileet i Øst-Finnmark. Det er Finnmarks del av grunnlovsjubileet. Her er kongeparet fotografert under grunnlovsarrangement på Eidsvoll tidligere i år.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

70-årsmarkeringa i Øst-Finnmark er Finnmarks bidrag til grunnlovsjubileet.

25. oktober er selve frigjøringsdagen. Da vil fredninga av det gamle badehuset, eller Rørbua like ved tunnelen i Bjørnevatn bli markert. Hit er også både den norske og den russiske utenriksministeren invitert.

Badehuset ble etablert til arbeiderne ved AS Sydvaranger, men ble på slutten av krigen brukt som sykestue drevet av Røde Kors.

Video Frigjøringen av Finnmark - Kirkenes 1944

Bilde fra frigjøringen i Øst-Finnmark da de som hadde søkt tilflukt ved Bjørnevatn fikk sin frihet takket være sovjetiske soldater.

Foto: Nyhetsspiller

«Erindring»

I tillegg har arrangørene, som er Finnmark fylkeskommune, Fylkesmannen i Finnmark, kommunene Sør-Varanger og Tana samt Forsvaret invitert Kongen.

Det samme gjelder avduking av et monument i Tana som skal markere stedet der de sovjetiske troppene stanset sin frammarsj. Monumentet er kalt «Erindring».

I tillegg til disse markeringene vil det i forbindelse med frigjøringsjubileet bli arrangert ekskursjon til Litza 22. oktober.

Kampene mellom tyske styrker og sovjetiske ved Litza-fronten noen mil øst for den norsk-russiske grensen var voldsomme, og her vil norske og russiske representanter hedre de falne soldatene.

Siste fra Troms og Finnmark