Hopp til innhold

Kong Harald: – Trist å se all plasten på Svalbard

Kongeparet har tatt hele familien med på Svalbard-tur. Underveis har de blant annet plukket søppel. En opplevelse som har skuffet kongen.

Dronning Sonja og kong Harald

MØTTE PRESSEN: Kong Harald og dronning Sonja besøkte blant annet universitetet på Svalbard torsdag. De tok seg tid til å snakke med pressen om det de har opplevd på turen på Svalbard.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Torsdag formiddag møtte kongefamilien pressen etter at de hadde besøkt Unis og Svalbard museum i Longyearbyen. Siden forrige uke har de feriert i området.

– Vi har kommet hjem fra en fantastisk tur på Svalbard. Vi har vært så langt nord som halvveis mellom Nordkapp og Nordpolen. Vi har hatt fint vær hele tida og sol hver dag, men litt kaldere enn på østlandet, ler kongen.

Med Kystvaktens båt har kongeparet med barn, svigerbarn og barnebarn fått seilt mellom isflakene, forteller dronning Sonja.

– Det var en kjempeopplevelse. I Kongsfjorden så vi storkobbe som lå på et flak. Det er det ikke mange som har sett, så vi var heldige. Vi har også sett hvithval og isbjørn, forteller hun.

– Isbjørnen så vi på betryggende avstand fra båten, skyter Kronprins Haakon inn.

Fant mye plast

Men det var ikke bare store naturopplevelser som ventet de celebre gjestene på Svalbard.

Underveis på sjøreisen har de kongelige sett eksempler på klimaendringer og miljøforurensning.

– Vi har sett isbreer som smelter i rekordfart. De har gått veldig tilbake de siste fem årene. Og så er det mye plast her. Vi fant en strand helt nord hvor det var store mengder plast som har kommet drivende med sjøen, forteller Kronprinsesse Mette-Marit.

– Skremmende bilde

Allerede første dagen av ferien fikk de kongelige utdelt søppelposer av Sysselmannen. Og kongeparets barnebarn har plukket mye søppel. Storfamilien har også vært opptatt av å ikke sette fra seg uønskede fotavtrykk under sitt besøk.

– Det er alvorlig, men ikke så merkelig at plasten havner på Svalbard. Strømmene går jo sydfra og nordover og tar med seg alt. Men det er trist å se, sier Kong Harald.

Dronningen synes også det er skummelt å få høre hvor mye plast som ikke synes.

– Mesteparten av plasten i havet ligger på havbunnen, kun en liten del av det havner på land. Det er et skremmende bilde, sier hun.

Spesiell del av Norge

Det er langt fra første gangen kongeparet tar etterkommerne sine med på ferier utenom det vanlige. Med sitt eksklusive familieskip MS «Norge» reiste de for tre år siden langs kysten lengst nord i landet.

– Det er veldig sjelden at hele familien er samlet, og så ville vi veldig gjerne vise barnebarna Nord-Norge og Finnmark spesielt, sa kongen den gangen.

Nå har storfamilien opplevd nok en drømmeferie sammen.

– Det har vært helt strålende. Noe av ideen er at de unge skal se hva Norge er. Vi mener det er veldig bra at de små får se og oppleve sitt eget land, sier kongeparet.

– Svalbard er en spesiell del av Norge, sier Kong Harald.

storfamilie

Kong Harald og dronning Sonja har hatt med seg både kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og alle de fem barna i familien på Svalbard.

Foto: NRK

Glad i Svalbard

For ti år siden var kronprinsparet i tre uker på fangststasjonen Fredheim.

– Det var fantastisk å komme tilbake til et sted vi er veldig glad i. Det var en utrolig opplevelse, og vi hadde bare lyst til å være igjen der, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Samme år tok kronprins Haakon med kronprins Frederik og kronprinsesse Victoria på polartokt til Svalbard for å lære om klimaendringene.

Dronning Sonja har funnet inspirasjon til sin kunst nettopp i landskapet på Svalbard. Da hun debuterte som grafiker var motivene henta fra turer i gruvene. I fjor åpnet hun et verksted for kunstnere på Svalbard.