Hopp til innhold

Kan bli vindkraft på Sørøya

Avtale mellom FeFo og Vindkraft Nord.

Vindkraft

Vinkraftanlegg på Havøygavlen i Måsøy.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

I går ble det klart at to vindkraftanlegg er under planlegging på Sørøya etter en avtale mellom Fefo og Vindkraft Nord.

Hasvik kommune hilser vindkraftanleggene velkommen hvis det kan garantere arbeidsplasser og inntekter til kommunen.

- Viktig at man tør å satse

Vindkraft Nord har søkt om konsesjon for et mindre vindkraftanlegg like øst for Breivikbotn og skal søke for et vindkraftanlegg vest for Dønnesfjord.

Ordfører i Hasvik Eva Husby sier det er viktig at kommunen nå tør satse på nye næringsveier etter vanskelige år for tradisjonelle næringer i kommunen.

- Det er utrolig viktig. Og selv om vi har sagt at fiske er grunnpilaren i kommunen vår, må vi tenke nytt og se nye muligheter. Ikke minst næringer som gir inntekter til kommunen og skaffer arbeidsplasser.

Vurderer industri

Og det er nettopp ringvirkninger som eiendomsskatt og arbeidsplasser kommunen er i dialog med Vindkraft Nord om for å få på plass en avtale. Nå jobber Hasvik for at store Dønnesfjordområdet skal brukes til industri

- Hasvik kommune er nå også inne i en fase der vi vurderer å regulere store deler av Dønnesjord til et industriområde. Både med tanke på vindkraftanlegg, og også eventuelle oljeavledede arbeidsplasser, sier Husby.

Vindkraft nord har fra før anlegg på Andøya og mener det har vist seg å gi ringvirkninger i lokalmiljøet.

- Det er klart det kan gi mange virkninger, både i form av eiendomsskatt og underleveranser. Det er store investeringer og mange muligheter. Det vil også bli en del fast ansatte i forbindelse med et anlegg, dersom man kommer så langt, sier daglig leder i Vindpark Nord, Geir Skoglund.

Utredninger

Sammenlagt vil de to vindkraftanleggene på Sørøya ha 150 megawatt installert effekt, noe som er fire ganger større enn anlegget i Kjøllefjord.

Men en rekke utredninger må utføres før dette kan bli en realitet og prosessen kan ta lang tid.

- Normalt så er dette lange prosesser, så det er ikke uvanlig med en planhorisont på seks-syv år før anleggene kan settes i drift.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark