Hopp til innhold

Jages fra skatteparadis

Skipsreder John Fredriksen kan få skattesmell etter å ha opprettet selskap på Svalbard.

John Fredriksen

Skipsreder John Fredriksen.

Foto: Heiko Junge/SCANPIX / SCANPIX

Skatteetaten har avslørt at et selskap skal ha forsøkt å spare flere hundre millioner på å opprette et kontor med èn ansatt i Longyearbyen.

Avvist fra Svalbard

– Det vi ser er at Svalbard har tiltrukket seg en del næringsdrivende som spekulerer i at det er et annet regelverk knyttet til regnskapsførsel, skatteregler og momsregler som er gunstige der. Det sier leder av skattekrimavdelingen i Skatt nord, Stein-Birger Ringseth.

Det er svært gunstige skatter og avgifter på Svalbard. Næringslivet betaler bare 16 prosent i skatt, mot 28 prosent på fastlandet.

– Vi har en stor skattesak der skattemyndighetene mener betingelsene for aktivitet på det tidspunktet selskapet ble etablert ikke har vært innenfor de kravene vi stiller for at vi skal kunne anse selskapet som hjemmehørende på Svalbard. Saken har en etterberegning av skatt på flere hundre millioner kroner, sier Ringseth.

– Stiller oss uforstående

Etter det NRK erfarer, gjelder det selskapet Seadrill Norge, der skipsreder John Fredriksen er hovedaksjonær.

– Vi har dessverre ingen forutsetning for å vite hvilket selskap Skatt Nord her viser til. Vi stiller oss derfor uforstående til dette. Seadrill har hatt tilstedeværelse på Svalbard i flere år, hvilket vi har kommentert i media ved flere anledninger. Vi har levert ligning til myndighetene forskriftsmessig hvert år, sier Hilde Waaler i Seadrill Management AS til NRK.

Seadrill Norge har kontor i Longyearbyen med èn ansatt. Selskapet betalte i 2009 115 millioner kroner i skatt som gikk rett i statskassa, og ble det året den største skatteyteren på Svalbard. Selskapet eier to oljerigger som brukes i Nordsjøen.

Bak Seadrill Norge står det Bermuda-registrerte selskapet Seadrill Ltd. Dette selskapet eier Seadrill Holding, som igjen eier Seadrill Norge. Seadrill Offshore i Stavanger opererer riggene, og leier dem fra Seadrill Norge på Svalbard.

Nytt skatteparadis

Longyearbyen

Svalbard er i ferd med å bli et skatteparadis.

Skatt nord ser tendenser til at Svalbard kan være i ferd med å bli et nytt skatteparadis. De vil derfor følge nøye med på nyetableringer på Svalbard fremover, for å hindre at useriøse aktører tiltrekkes reglene som er der.

Skatten for næringsdrivende på Svalbard er 16 prosent - mot 28 prosent på fastlandet. Dette frister noen.


Det ble avdekka feil på svært mange av selvangivelsene til selskapene som ble kontrollert på Svalbard i fjor.

Dette gir nå mange millioner kroner ekstra i skatt til staten.

På Svalbard er det registrert 170 selskaper. Og svært mange har fått selvangivelsene grundig gjennomgått og kontrollert.

– Vi har tilskrevet 60 av alle selskapene, og har avdekket feil hos 43 av dem. Det sier underdirektør Terje Kaastad ved ligningskontoret i Longyearbyen.