Bot for isbjørnplaging skaper overskrifter

Nyheten om at en filmskaper som laget en isbjørndokumentar for BBC kan få bot av sysselmannen, skaper overskrifter i Storbritannia.

Isbjørn

Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn på Svalbard. Nå risikerer et filmcrew en bot på 50.000 kroner.

Foto: Scanpix

Programlederen som satt inni glassburet, Gordon Buchanan, sier til The Sun at dette «bare er lokalpolitikk».

Det var under innspillingen «The Polar Bear Family and Me», sendt på BBC i januar, at isbjørner på Svalbard ble filmet innenfra et pleksiglasskjul. En av dem prøvde å bryte seg inn – noe sysselmannen mener kunne ført til at isbjørnen kunne bli skutt om den lot til å lykkes.

50.000 kroner i bot

Etter hendelsen risikerte en av mennene som hjalp BBC med å produsere serien en bot på 50.000 kroner.

– Dette er benyttet for å lokke til seg isbjørn, og dermed forstyrre den og samtidig filme hendelsen, skriver assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim i sitt saksfremlegg.

Presenteres neste uke

Neste uke presenteres dokumentaren for amerikanske TV-seere, og den er ifølge Aftenposten – som skrev om boten før helgen – også nominert til en internasjonal pris for natur- og miljøfilmer.

En talsperson for BBC sier man er klar over bekymringene, men at man anser det som mest korrekt å avstå fra å kommentere «siden diskusjonen mellom partene i Norge fremdeles pågår».