Hopp til innhold

Risikerer bot etter isbjørnfilm

Sysselmannen vil gi 50.000 kr i bot, men filmskapere mener de ikke plaget isbjørn.

Isbjørn

Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn på Svalbard. Nå risikerer et filmcrew en bot på 50.000 kroner.

Foto: Scanpix

Mannen som hjalp BBC med å produsere TV-serien «Polar Bear Family and Me» risikerer 50.000 kroner i bot. Det skriver Aftenposten.no

Sysselmannen på Svalbard mener at filmcrewet skal ha vært for nærgående isbjørn under innspillingen. Blant annet reageres det på at man satt programleder Gordon Buchanan inn i en pleksiglasskasse, slik at isbjørnene kunne komme helt inntil mens de ble filmet.

– Dette er benyttet for å lokke til seg isbjørn, og dermed forstyrre den og samtidig filme hendelsen, skriver assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim i sitt saksfremlegg.

Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.

Lov om miljøvern på Svalbard § 30 (Lovdata.no)

Godtar ikke boten

Jason Roberts, som i flere år har arbeidet med å legge til rette for naturfotografer og filmskapere på Svalbard, sier til Aftenposten.no at han ikke kommer til å vedta boten.

Han mener at kassen som ble brukt ikke kunne skade isbjørn, og at de ikke kan lastes for at isbjørnen oppsøkte ham som satt inni kassen.

– Det heter i loven at vi er pliktig til å benytte beskyttelsesmiddel som ikke skader isbjørn. Derfor denne kassen. At isbjørn er nysgjerrig og går 50 meter bort til kassen, kan umulig regnes som på plage den, sier Roberts.