Hopp til innhold

– Skal det være ei gratis kirke?

Menigheten klarer ikke lenger å ta vare på kirka på Ingøy.

Ingøy kirke

Ingøy kirke er bygd i 1957, bygd i betong og tre, og har plass til 120 personer.

Foto: Allan Klo

– Kirka er i veldig dårlig stand, og Måsøy er en kommune som har store økonomiske utfordringer. Derfor har vi i tre år prøvd å finne egnede løsninger, men ikke lyktes. Nå er vi ute etter andre som kan hjelpe oss å bevare kirka på Ingøy, sier kirkeverge Arne Nygaard i Måsøy kommune til NRK.

Menigheten i kommunen helt vest i Finnmark har ikke lenger råd til vedlikehold av Ingøy kirke, skriver Vårt Land. Derfor ønsker de å gi vekk kirka.

I verste fall må den avvigsles og selges.

Dårlig stand

– Den står på et værhardt sted, og det har tatt på muren, som har sjøsand i mørtelen. Det gjør at det er en porøs mur som trenger en god del vedlikehold for å kunne bestå, forteller Nygaard.

– Ingøy er et av de stedene i landet med flest kulingdager i året, fortsetter han.

Menigheten vil først og fremst ha kontakt med noen som ønsker å ta vare på bygget som ei kirke.

– Det er det som er det storslagne med det, at det er et av de nordligste kirkene, og i naturskjønne omgivelser midt ute i havgapet. Vi har mye fisketurisme om sommeren, og det er et flott sted å reise til. Vi ser for oss at den kan bli mer en turistkirke enn ei ordinær kirke, sier Nygaard.

Kan bli hytte

Men melder ingen sin interesse kan kirka bli solgt og brukt til hva som helst.

– Vi har ikke lyst til at det skal bli et hyttebygg, men får vi ikke noen til å hjelpe oss, da kan det hende at vi må gå til det skrittet å avvigsle den og legge den ut for salg, sier kirkevergen.

Ingøy

Kirka står midt i tettstedet Ingøy i Måsøy kommune.

Foto: Allan Klo