Hjemløse Alfred måtte avlives – frykter flere katter er smittet av aids

Alfred har bodd ute i seks år, men ble fanget for få dager siden. Nå har han testet positivt på den dødelige sykdommen FIV - også kalt katteaids.

Katten Alfred har aids

Katten Alfred fikk påvist aids tirsdag. I samråd med veterinær ble det bestemt at han måtte avlives.

Foto: Dyrebeskyttelsen Finnmark

Dyrebeskyttelsen i Finnmark frykter nå at flere katter i Båtsfjord er smittet av sykdommen.

Katrine Larsen - dyrebeskyttelsen Finnmark

Katrine Larsen har lenge kjempet for et bedre liv for de hjemløse kattene, både i Båtsfjord og ellers i Finnmark.

Foto: privat

Katter kan smitte hverandre gjennom slåssing og paring. Ifølge organisasjonen er det stor sannsynlighet for at det er mange katter i kommunen som er smittet av aids.

– Da vi var der så vi mange ukastrerte hannkatter, og alle har vært rundt Alfred. Samtidig kan hannkatter som leter etter damer gå langt, så vi kan tenke oss at det både er huskatter og hjemløse som er smittet, forteller Katrine Larsen, frivillig og styremedlem i Dyrebeskyttelsen i Finnmark.

De råder nå alle katteeiere om å teste dyrene sine, og få de kastrert så raskt som mulig.

– Dette sprer seg raskt, og smitter både hunnkatter og hannkatter, sier Larsen.

Det finnes ingen behandling mot sykdommen, og katter som er smittet må av hensyn til andre katter enten avlives eller leve resten av livet som innekatt.

Hjemløse Alfred

Alfred ble hentet inn av Katrine Larsen denne uken, etter å ha gått ute i mange år. I fjor hentet Dyrebeskyttelsen inn 30 katter bare i Båtsfjord.

Foto: Dyrebeskyttelsen Finnmark

Vanskelig å bekjempe alene

Båtsfjord har i flere år hatt et stort problem med forvillede katter som lider av sult, kulde og sykdommer. Da Dyrebeskyttelsen var der for å fange inn Alfred, så de flere katter med klumper i pelsen, avrevet pels, og kraftige øyebetennelser.

– Vi har sett at holdningen til kastrering i Båtsfjord er svært dårlig. Vi har hentet inn kjempesyke katter der i flere år, sier Larsen.

Dette er trolig første gang en katt fra Øst-Finnmark er smittet av katteaids. For Dyrebeskyttelsen er det vanskelig å bekjempe dette alene, for å samle inn og avlive kattene er en stor jobb. Samtidig koster det mye penger.

– Akkurat dette er vanskelig for oss å gjøre noe med. Dette må gå gjennom Mattilsynet, men vi vil være behjelpelig hvis noe settes i gang, sier Larsen.

Katteaids

Særlig ukastrerte katter har stor risiko for å bli smittet av katteaids, fordi de parer seg og slåss mye. Her er et bilde av en katt der sykdommen har kommet langt.

Foto: Dyrebeskyttelsen Hordaland

Ikke vanlig sykdom

Mattilsynet kan ikke si noe om Dyrebeskyttelsen vil få økonomiske midler fra dem for å løse problemet.

– Men vi har et godt samarbeid med Dyrebeskyttelsen, og forsøker å gjøre det vi kan med de midlene vi har, sier førsteinspektør og veterinær hos Mattilsynet i Kirkenes, Maja Margrethe Kruuse.

Det er første gang hun hører katteaids i Båtsfjord. Også hun oppfordrer til å forebygge smitte ved å kastrere katten.

Som ved hiv kan det gå mange år før en katt med FIV utvikler sykdommen. Derfor kan det være tilsynelatende friske katter som går rundt og sprer denne dødelige kattesykdommen til andre.

– Dette er ikke en vanlig sykdom i Norge. Men i situasjoner med mange katter på ett sted, der det oppstår konflikter i hierarkiet, blir det smitteoverførsel, forteller Kruuse.

Hun opplyser videre at sykdommen ikke smitter over til mennesker.