Hopp til innhold

Hevder buss-retur er avtalebrudd

Norge kan selv ha brutt returavtalen ved å ikke fly asylsøkerne inn til Russland. – Norge burde forstått at russerne ville reagere, mener advokat.

Brynjulf Risnes

Advokat Brynjulf Risnes.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Norge og Russland har en avtale fra 2012 om at returene i all hovedsak skal skje med fly. Likevel har Norge valgt å returnere asylsøkerne med buss.

– Norge burde ha holdt seg til avtalen og har seg selv å takke for at returene ble stoppet, sa advokat Brynjulf Risnes til NRK mandag.

Tirsdag sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til NRK at de ikke vil ta tilbake flyktninger som har reist fra Russland og inn i Norge om de har oppgitt falske opplysninger om sitt opphold i Russland.

Hovedsakelig lufttransport

Det er strenge og formelle krav som skal til for å gjennomføre en retur til Russland. Også på hvilken måte returen skal skje på er regulert. I en gjennomføringsprotokoll som følger returavtalen og som Norge og Russland undertegnet i 2012 står det helt tydelig:

«Partene har som mål at tilbaketaking hovedsakelig skal foregå med lufttransport»

– Russerne har vel bedre kontrollmuligheter i Moskva. Det er der alle sentrale organer er og man har et stort apparat, sier han.

Risnes påpeker også at Murmansk tradisjonelt sett er et sensitivt område for Russland på grunn av forsvarsteknologi. Dermed ønsker man ikke stor trafikk av utlendinger der.

Ankomstsenter Finnmark politi ved porten

Vestleiren i Sør-Varanger.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Mener Norge har endret praksis

Risnes har selv har bodd flere år i Russland og er advokat for flere av asylsøkerne i Vestleiren i Kirkenes. Han er ikke i tvil om at Norge har endret praksisen til returavtalen.

– Det har de absolutt. Jeg skal ikke si det med sikkerhet, men jeg er nokså sikker på at all uttransport tidligere har skjedd med fly, sier han.

Risnes mener man burde være forsiktig med å gjennomføre plutselige forandringer. Heller fortsette uttransporten til Russland via luftveien til Moskva.

– Så Norge har litt seg selv å takke?

– Jeg synes egentlig det. Dette burde ikke være en veldig stor overraskelse at russerne er veldige formelle når det gjelder uttransporteringssystemet, og at de ikke er glade i plutselige forandringer, sier han.

Ikke vurdert fly fra Kirkenes

Politiets utlendingsenhet vil ikke kommentere saken eller endringen av praksis. Men skriver i en epost at de har brukt fly fra Oslo, men at fly fra Kirkenes ikke har blitt vurdert. Justisdepartementet ønsket heller ikke å kommentere hvorfor man ikke har brukt fly slik russerne ønsker. Advokat Risnes sier at Norge burde skjønt at russerne ville reagere på endringer i praksisen.