Hopp til innhold

Nå skal 3.200 km. asfalteres

I sommer vil Statens Vegvesen legge asfalt for over to milliarder kroner på norske veier. 396 millioner kroner skal brukes i Nord-Norge.

Asfaltlegging

Totalt skal det legges 3.200 kilometer med asfalt i sommer. Nord-Norge får likevel nest minst.

Foto: Ellinor Hansen / NRK

En kald vinter og mye tele har skapt til dels trøblete veier i hele landet. Når snøen nå forsvinner, kommer veiarbeiderne fram. I år skal de legge 1,9 millioner tonn med asfalt på norske riks- og fylkesveier.

– 970 millioner går til riksvegene, mens fylkeskommunene har vedtatt å bruke om lag 1,1 milliarder til sine fylkesveger, sier sjefsingeniør Even K. Sund i Statens Vegvesen.

Blant asfaltvinnerne i Troms er Europavei 8. På strekningen mellom Solligården og Nova rundkjøring skal det legges 21,7 kilometer med asfalt.

– Etterslepet er nærmest umulig å hente inn

I Finnmark skal 35,9 kilometer med ny asfalt gjøre E6 mellom Varangerbotn og Gamvik bedre.

Avdelingsdirektør Bjørg Anita Joki i Vegvesenet Finnmark er glad for at det nå kommer ny asfalt til fylket. Hun påpeker likevel at etterslepet er nærmest umulig å hente inn.

– Det er et veldig stort behov for asfaltering, både på fylkesveiene og på riksveiene. Behovet er veldig mye større enn det vi får mulighet til å legge, sier hun.

Slik fordeler asfalten seg

 

Totalt antall kilometer

Riksveg

Fylkesveg

Region øst

1018

394

625

Region sør

635

183

452

Region vest

617

204

414

Region midt

412

117

295

Region nord

429

211

208

Totalt

3111

1119

1994

Østlandet er vinneren

Totalt er asfalten som skal legges i Nord-Norge verd 201 millioner kroner. I Troms skal 64,7 millioner kroner brukes til vedlikehold av veidekket, og 7,7 millioner kroner skal brukes til å vedlikeholde veiene i Finnmark.

Det er likevel Statens Vegvesen region øst som er den virkelig store vinneren. Mens det i Nordland, Troms og Finnmark skal legges totalt 429 kilometer med asfalt, skal det asfalteres over 1018 kilometer på Østlandet.

Asfaltarbeidet er avhengig av vær og temperatur, men vil mest sannsynlig starte i månedsskiftet mai/juni. Deretter vil arbeidet pågå til midten av september.

Ber bilistene være tålmodige

Vegvesenet forteller at de vil gjøre sitt beste for ikke å være til sjenanse for den øvrige trafikken. Derfor vil det meste av asfaltarbeidet foregå på natten.

– Vi ber trafikantene om å være tålmodig der det måtte oppstå ventetid og køer i forbindelse med arbeidene, sier Even Sund i en pressemelding.

Asfaltarbeiderne er stadig utsatt for ulykker og nestenulykker. Hvert år registreres det om lag 300 episoder der arbeidere skader seg eller havner i nestenukykker. Derfor oppfordrer Statens Vegvesen bilistene til å ta det rolig.

– De som arbeider på vegen har en utsatt arbeidsplass, ofte med trafikken tett på. Derfor er det viktig at bilister respekterer skilting og de som dirigerer trafikken. Slik kan arbeiderne ha en trygg arbeidsplass, og slik kan bilistene også slippe skader fra steinsprut på egen eller andres bil, sier Sund.