Hopp til innhold

Her har kunden aldri rett

Turister klager over alt fra lyse netter på sommeren til snø på veien om vinteren. At de blir sjokkerte over at midnattssola er den samme som den på dagen, er en klassiker som fortsatt går igjen.

Øyvind Sollie er direktør ved Kirkenes Snøhotell

Sør-Varanger er den kommunen i Norge som har tettest bjørnebestand. Dermed forventer mange å se bjørn utenfor hyttedøra, sier Øyvind Sollie som driver Kirkenes Snøhotell.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Stadig flere turister oppdager Nord-Norge, men forventningene de har kan ikke alltid innfris.

Derfor opererer bedriften Kirkenes Snøhotell med slagordet «kunden har aldri rett».

– Målet er å gi våre gjester en god opplevelse. Det er ikke alle som forbereder seg like godt eller vet hva de skal forvente når de besøker Nord-Norge, forteller Øyvind Sollie som er direktør ved Kirkenes Snøhotell.

Kirkenes Snøhotell

Alexander Johansson, Øyvind Sollie og Michael Decker bistår gjerne med riktige klær og mørke rom å sove i, men ikke alle krav er like enkle å innfri.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det er enkelt å tilby turistene varme og vanntette klær. Mer vanskelig er det å ordne nordlys om sommeren, selv om overraskende mange etterspør det.

– Enkelte har spurt om de hadde sett nordlyset hvis det ikke var overskyet. Da forklarer jeg at man ikke ser det på sommeren, med mindre man er i verdensrommet, sier guiden Michael Decker.

Hittil har ingen besøkende bedt om en tur til verdensrommet, men det har kommet en del artige forespørsler i årenes løp.

Om vinteren er det flere som spør om å få en varmeovn på snøhotellrommet sitt. Om sommeren blir andre sjokkert over at snøhotellet ikke er å se noe sted og reagerer med vantro på at det smelter hver vår.

Snøhotell

At denne snøhotellbaren ikke står gjennom sommeren, er ikke like naturlig for alle.

Foto: Geir Moen/gofoto

Kravstore turister

Reiselivsnæringen i nord jubler over det ene rekordåret etter det andre, men det hender at turistene er veldig kravstore.

Henriette Bismo Eilertsen i North Adventures i Alta er blant dem som må hanskes med førstegangsbesøkende til Nord-Norge. Hun forteller muntert om alle klagene hun har fått.

– Mange har vært veldig skuffet fordi de ikke så noen samer eller reinsdyr i Alta sentrum. Samer har blitt brukt mye i markedsføring, og da vil folk se dem uavhengig av tid og sted. Akkurat som nordlyset, forteller hun.

I tillegg er det de som forundres, og nesten blir litt irriterte, over at midnattssola ikke er en annen sol enn den man har på dagen. De spør rett som det er om hvor «den andre sola» er.

– Den er en klassiker!

Henriette Bismo Eilertsen

Det lønner seg å møte turistkrav med et glimt i øyet, tror Henriette Bismo Eilertsen.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Ber om dop og damer

Den vanskeligste kundegruppen er trolig den som kommer nordover og ønsker å tilgang på ting som ikke er lov i Norge.

– Det er kanskje de som er mest hissige og uhyggelige også, når de ikke får ønskene oppfylt, sier Eilertsen.

At enkelte ting er forbudt, snø på vinterveiene og en midnattssol som ødelegger nattesøvnen – man kan irritere seg over så mangt i nord. Men reiselivsoperatørene klarer som regel å snu stemningen:

– De fleste klagene handler nok bare om uvitenhet. Man må bare ta det med et smil om munnen og et glimt i øyet. Da pleier det å gå bra, sier Eilertsen.

Håja i midnattsol

Mange turister har blitt overrasket over at midnattssola er akkurat den samme sola som vi har på dagen. Tenke seg til!

Foto: Marit Garfjeld / NRK