Henrik har fått en sjelden boligmulighet

I flere tiår har det ikke vært mulighet å oppdrive tomter på lille Husøy. Nå får Henrik og et par andre en sjelden mulighet.

Fornøyd

Henrik Meland er storfornøyd med å få muligheten til å bygge hus på Husøy.

Foto: Arild Moe / NRK

– Her blir det fint å bygge, sier Henrik Meland og peker.

21-åringen har flytta sørfra til det som var hjemplassen til bestemora hans; Husøy i Troms. Nå går han i opplæring på fiskebruket Brødrene Karlsen og skal bli ny kaiformann. I tillegg skal han bygge hus.

Og det er ganske uvanlig på den lille øya. Husøy på Senja har nemlig to utfordringer: Den mangler husrom til arbeidsfolk. Samtidig er øya stappfull av hus. Det har ikke vært tomter å oppdrive på flere tiår.

Siste mulighet

Henrik ser utover Senja-fjellene.

– Jeg har gått på jakt og fisketurer her siden jeg var liten.

På lyngbakken nedover mot havet har han søkt om å få bygge huset han ønsker seg. Nå løsner det nemlig med boligbygging på Husøy. Tolv tomter er tegnet inn, og sju–åtte av dem er allerede bestilt.

Lokalpolitiker og fiskebåtreder Rolf-Bjørnar Tøllefsen forteller om mange års arbeid for å få til tomter og bygging. Lenvik kommune har etter hvert gjort de vedtak som skal til slik at vei, vann og kloakk kommer på plass.

– Det er løp og kjøp. For når disse tomtene er bebygd, er det fullt på Husøy, sier Tøllefsen.

Husøy

Lille Husøy ligger idyllisk til i Troms.

Foto: Petter Strøm / NRK

Folketallet har likevel vokst

Det siste tåret har Husøy–tross boligmangel–vokst i folketall, fra 220 til 300.

Det skjer takket være hjørnesteinsbedriften Brødrene Karlsen som er stor på kombinasjonen kvitfisk og laks. Nå er de nye fabrikklokalene ferdig for 120 millioner kroner.

Kaia er forlenget for offentlige kroner. Fiskebedriften har mange utenlandske arbeidere.

– Men vi har mistet mange av bygdas egne, fordi vi ikke har hatt gode boliger til dem, sier Randi Karlsen som er kvalitetssjef i familiebedriften, og svært glad for at tolv nye tomter nå blir gjort klare.

Rita Karlsen viser det nye foredlingsanlegget for laks.

Denne fine desemberformiddagen blinker lysene fra den lokale sjarkflåten på fjorden utafor Husøya. Høsten har gitt godt fjordfiske etter sei og torsk. Nå venter fiskere og fiskearbeidere på vinterens innsig av skrei.

Formiddagsskiftet på fiskebruket går mot lunsjpause. Påtroppende kaiformann Henrik Meland tar et tak ved maskinen som slår stropper rundt isoporkassene med nediset sei.

– Om jeg har begynt å tenke på huset jeg skal bygge? Ja, jeg har litt lyst å sette opp et funkishus med flatt tak og terrasse slik at jeg får utnyttet utsikten, sier han.

– Her har jeg tenkt å bo lenge. For her er flott terreng fem minutter fra døra.

Husøy frigjør tomter.