Hopp til innhold

– Det kom noen engler flyvende og reddet oss ut

Med flomvannet stående 26 centimeter opp på husveggen, måtte Sverre (80) og Ellen (72) Bjerknes reddes ut fra huset sitt med helikopter.

Det eldre ekteparet ble isolert i hjemmet sitt i Kirkesdalen i Målselv kommune, da vannstanden i elvene i indre Troms økte opp mot 50-årsflom i helga.

– Jeg var veldig glad og lettet da englene i helikopteret kom og hentet oss, for da var jeg veldig redd, slik som vannet steg, sier Ellen Bjerknes.

Ekrtemannen forteller at paret klarte å beholde roen den dramatiske lørdagskvelden.

– Men en stund mens vi ventet på helikopteret, innrømmer jeg at jeg fryktet for livet, sier SverreBjerknes.

Kan ikke flytte hjem

Nedbør opp mot 60 millimeter på et halvt døgn lørdag, sammen med stor snøsmelting i fjellene førte til vannføring opp mot 50-årsflom i flere elver, deriblant Målselva og sideelva Kiresdalselva.

Flom i Troms

Ellen og Sverre Bjerknes tilbake i hjemmet i Kirkesdalen.

Søndag er paret tilbake i huset, som bærer tydelig preg av flommen. Det er fremdeles vått på gulvene, og de er dekket av gjørme. Sverre Bjerknes tror ikke det vil bli mulig for ekteparet å flytte inn i huset igjen.

– Det vil bli så mye arbeid med å restaurere huset. Det er vann i gulvene i alle rom. Kjelleren er full av vann, og det har trukket oppover veggene, sier han.

Bjerknes forteller at han ikke har opplevd en tilsvarende flom i Kirkesdalen i hele sitt liv, og at han heller ikke har hørt at det har skjedd i hans levetid.

Skal undersøke omfanget

Målselv, Storfjord og Lyngen var de kommunene som ble hardest rammet av flommen.

Flommen kom som en overraskelse, både på kommunen og Norges Vassdrags- og energiverk, som i ettertid har gått ut og beklaget at de ikke kom med flomvarsel. De hadde bare regnet med en liten andel av nedbøren som falt lørdag kveld.

Ødelagt bro i Kirkesdalen, Målselv

Ødelagt bro i Kirkesdalen, Målselv

Foto: Bjørn Kvammen


Ordfører i Målselv kommune, Helene Rognli, forteller at kommunen nå fokuserer på å finne ut hvor store de materielle skadene er.

Blant annet har den kommunale veien fra Rundhaug og opp til Alapmo fått store skader.

– Så snart vannet er gått litt ned, skal vi undersøke hva slags skader det er snakk om. Hvor mye av veien og hvor mange broer som må reparerer, sier hun.

Tre personer er fremdeles evakuert, og det er flere innbyggere, spesielt eldre som ønsker å fraktes bort fra hjemmet sitt.

– De er redde, og når vannet går tilbake har vi mulighet til å hente de ut, sier Rognli.

Mistet mobildekning

Hun har vært i kontakt med flere av innbyggerne i kommunen det siste døgnet for å høre at de har det bra.

– Du aner ikke hvor lettet jeg er over at ingen er skadd, sier Rognli.

Hun forteller at kommunen gjør det de kan for å bistå innbyggerne, men at det også er viktig at de flomrammede kontakter forsikringsselskapet sitt.

Sigmund Steinnes, ordfører i Storfjord, forteller til NRK at de største utfordringene for kommunen har vært i Signaldalen.

Her har tre ras sperret veien, og en bru som ble tatt av flommen isolerte innbyggerne i Egga.

Her fikk beboerne først veiforbindelse igjen i ettermiddag.

– Nå har vi kontroll. Vi har etablert infrastrukturen, så alle har nå tilgang på vei. Vi har jo en del arbeid igjen oppe i Signaldalen der skred har gått over veien, men vi har omkjøringsmuligheter på Fosseveien., sier Steinnes.

Det viktigste nå er å få på plass igjen mobildekningen i Signaldalen, som er borte, forklarer ordføreren.

– For når det skjer sånne katastrofer som dette, hvis man skal bruke ordet katastrofe, så er man lammet uten mobildekning, sier ordføreren, og legger til at heller ikke i Storfjord ble noen skadd.

Melkebonde rammet av flom

Melkebonde Bjørn Kvammen (bak t.v.) fikk jordene rasert av flommen. Her sammen med Magnus Berg (foran) og melkebonde Ove Berg.

Foto: Privat

Måtte redde kyrne med helikopter

Også melkebonde Bjørn Kvammen ble hardt rammet da han og kuene hans ble stående på hver sin side av elva da flommen tok broen over til gården.

– Vi var ikke ferdige med onna, og der det ikke var slått er det jo ødelagt, sier Kvammen som også er fra Kirkesdalen til NRK.

– Det er også en del rundballer vi har mistet. Noe ligger langt nedover skogen, og andre vet vi ikke hvor er hen.

Kvammen er overveldet av de enorme vannmengdene som har flommet gjennom Kirkesdalselva, en sideelv til Målselva, i løpet av helgen.

– Vannet har sånne krefter at det har vasket vekk bruer, veier og jorder. Helt forferdelig.

Lørdag kveld ble det spesielt dramatisk for melkebonden da han og kuene ble stående på hver sin side av elva.

– Jeg har en del ungdyr gående ute på beite, og de sto under vann. Forsvaret kom heldigvis med helikopter og fikk fraktet oss over elva så vi fikk berget dem. Vi fikk de opp på tørt land, oppe i bakkene.

Målselvbrua

Målselvbrua var nær ved å bli tatt av strømmen da vannmassene var på sitt høyeste.

Foto: Nils Mehren / NRK

Får ikke kjørt ut melk

Han kjenner heller ikke til at elva har vært så stor før.

– Nå har den gått ned betydelig, men enda er den flomstor «de luxe», på nivå med det den pleier å være om våren.

Siden de voldsomme vannmengdene har vasket bort flere av broene i området blir det nå vanskelig for Kvammen å distribuere levebrødet sitt.

– Der hvor veien gikk lenger ned i dalen går jo elva nå. Det vil ta lang tid før det kommer noen melkebil opp hit, sier han fortvilet.

På grunn av plassmangel har han heller ikke mulighet til å oppbevare melken, så den må slås ut.

– Det er ikke noe særlig, verken økonomisk eller hyggelig, å gjøre sånt. Men hva skal man gjøre? Man styrer ikke over vannet.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark