Har trolig identifisert mystisk vrakdel

NRK har fått enormt mange henvendelser fra folk som tror de vet hva en uidentifisert vrakdel som ble funnet utenfor Båtsfjord i Finnmark er.

Soyuz payload fairings

SVARET PÅ GÅTEN? Slik ser kappen til en russisk Soyuz rakett ut. Ser du likheten med vrakdelen?

Foto: ARIANESPACE

Fiskere kom over en vrakdel i sjøen utafor Båtsfjord i Finnmark torsdag, og den uidentifiserte fartøy-delen har etter det vært gjenstand for stor nysgjerrighet på nett.

Politiet har vært og sett på vrakdelen, uten å komme nærmere noe svar.

– Det er ikke meldt om noen savnede fartøyer noen steder. Det må være biter fra et eller annet, skipsfart, luftfart, romfart eller undervannsfart, sa operasjonsleder i Øst-Finnmark politidistrikt, Henning Robertsen om vrakdelen.

Vrakdel

Vrakdel tauet inn til Båtsfjord.

Foto: Kim Digernes

– Romskrot

Men etter at NRK publiserte saken har det strømmet på med e-poster fra folk som mener de har svaret:

– Delen tilhører garantert en type flymaskin. Du ser av bildet at materialet er lett, og på tuppen er det avleiret oljerester fra en motor/aksling, skriver en.

– Det kan være toppen av en kraftfôr-silo som er dratt i land av fiskere. Kan ligne på ene halvdelen av det, skriver en annen.

Det er vel det som kalles romskrot. Jeg tipper på at det er ene halvdelen til toppen av en rakett. Man ser det på formen og brentmerkene eller soten på spissen av rakettdelen.

– Noen spurte på den populære romfartsdelen av nettstedet Reddit, og der har noen bilder av original delen og kan forklare hvor den kommer fra, les mer her, tipser Mikkel Tysland.

Soyuz

Mange lesere foreslår at vrakdelen er en russisk toppen av en Soyuz oppskytningsrakett.

Foto: ESA

Russisk rakett

Pål Brekke

Forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

De aller fleste forslagene fra folk er imidlertid at det er toppen av en russisk Soyuz oppskytningsrakett, en bit av delen som kalles «payload fairing».

Dette forslaget får støtte av seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter, som har sett på bildene av vrakdelen.

– Jeg tror det er kappen som sitter rundt nyttelasten på raketter, en satellitt ofte, og denne kappen deler seg når raketten er kommet opp i bane. Og disse kappene vil falle ned i sjøen et eller annet sted, sier Brekke til NRK.

– Mye tyder på at dette er en toppen av en russisk Soyuz rakett. Det ble skutt opp en den 5. juni, og en den 23. juni, så det er sannsynlig at vrakdelen stammer fra en av disse, sier Brekke.

– Hvor vanlig er det at slike vrakdeler dukker opp i sjøen?

– Stort sett prøver man å skyte opp raketter slik at de store delene av raketten faller ned i havet, langt unna land. Men det hender at folk finner slike deler, hvis de ikke blir plukket opp av det landet som har skutt de opp.

Laster Twitter-innhold
Vrak ved kaia i Båtsfjord

UIDENTIFESERT OBJEKT: Nå lurer folk i Båtsfjord fælt på hva denne vrakdelen kan stamme fra.

Foto: Kim Digernes