Hopp til innhold

Håper NATO skal presse Norge

Forkjemperne for Olavsvern mener det fortsatt er mulig å redde basen.

Olavsvern

Elisabeth Aspaker fra Høyre og offiserer som kjemper for Olavsvern mener det fortsatt er mulig å få gjenåpnet basen.

De sier de har nye, tungtveiende argumenter som bør få regjeringen til å snu.

Også NATO skal ha et ord med i laget,

Leif Arneberg

Disse nye argumentene skal legges fram for Forsvarskomiteen på Stortinget i januar.

- Vi mener at vi har så sterke argumenter for at marinen og ikke bare norske, men også utenlandske styrker skal kunne trene på Olavsvern og bruke basen som det den er, en NATO-base, sier tidligere offiser Leif Arneberg.

Les: – Olavsvern solgt om 4 år

- Vi skal fortelle de representantene som sitter på Stortinget at de må gjøre om vedtaket om å stenge Olavsvern, og at den må åpnes igjen så fort som mulig fordi det er behov for basen.

Knapt noen annen sak om nedlegging av forsvarsanlegg i Nord-Norge har skapt så mye støy og motstand, som vedtaket om å stenge Olavsvern. Soria Moria 2-erklæringene om at marinen skal være tung til stede i Nordområdene betinger at det er en base i nord, mener flere politikere og høytstående offiserer i Sjøforsvaret.

Les: Vil kreve åpning av Olavsvern

Fortsatt håp

- Også NATO skal ha et ord med i laget, men har foreløpig ikke sagt hva forsvaralliansen mener om Olavsvern, som blant annet har innendørs dokk for ubåter. Leif Arneberg håper Nato setter foten ned.

- NATO har investert opp mot 90 prosent av basen, og vil jo vurdere om de har behov for å bruke den, sier Arneberg.

Høyre er et av partiene på Stortinget som vil gjenåpne marinebasen utenfor Tromsø. Elisabeth Aspaker tror fortsatt at det er mulig å få til.

Les: SP fortsatt for Olavsvern

- Jeg håper at NATO skal legge trykk på den norske regjeringen, og at man skal kunne snu beslutningen som er gjort, sier hun.

- Jeg mener toget ikke har gått. Det er en realitet at Nordområdene er meget strategisk viktig. Og blir enda mer interessant når isen smelter og det er mulig å få til nye seilingsleder både østover og vestover i nord. Da burde det fortsatt være plass for en base som Olavsvern i det norske forsvaret, sier hun.

Les: Lover å gjenåpne Olavsvern