Hopp til innhold

– Olavsvern solgt om 4 år

Høyrepolitiker overkjørt i Stortingets spørretime. Avviklinga av marinebasen er ferdig i 2014.

Sigbjørn Johnsen på talerstolen i Stortinget

Finansminister Sigbjørn Johnsen lukket døra for omkamp om Olavsvern enda et hakk fra Stortingets talerstol i dag.

Foto: Faksimile fra Stortingets Nett-TV

Et av spørsmålene i Stortingets spørretime i dag var knyttet til avviklinga av marinebasen Olavsvern, som ble nedlagt i fjor. Høyres Kent Gudmundsen spurte om detaljer rundt salget av basen.

– I løpet av neste år skal takseringa av verdiene i marinebasen være gjennomført. Så tar det 2-4 år å selge Olavsvern, svarte finansminister Sigbjørn Johnsen på vegne av forsvarsministeren.

Viste til regjeringserklæringa

På tross av at nedleggelsen allerede er vedtatt, mente Høyres Kent Gudmundsen før møtet at den nye regjeringserklæringa ga grunn til å håpe på gjenåpning. Også fordi én av regjeringspartene har sagt at de vil gjenåpne marinebasen .

– I Soria Moria II står det at «Kystvakta skal seile mer», og at marinen skal være «mer tilstede i nordområdene». Det klarer man ikke dersom Olavsvern legges ned, sa han i Stortinget.

Gudmundsen argumenterte for at den lange seilasen til det som da blir nærmeste marinebase, Haakonsvern, gjør det praktisk umulig å oppfylle denne lovnaden fra Soria Moria II.

Finansministeren avviste innvendingen.

– Bestemmelsen om at Olavsvern skal nedlegges ble gjort av Stortinget i 2008. Da var det ingen operativ virksomhet her. Jeg skal ikke gå videre inn på forsvarsministerens område, sa Johnsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.