Halloween blir voksenfest

- Fra barnestreker til utagerende festing, tror historiker.

Halloween

Til neste år blir Halloween trolig en stor voksenfest også her i landet.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

Markering av Halloween, den siste kvelden i oktober, når stadig nye høyder.

- Neste år er Halloweenfeiringa i Norge like mye en voksenfest som en barnefest, spår historiker i Tromsø.

Halloweenfeiring har hatt et skikkelig oppsving de siste åra i Norge. Det er særlig barn som markerer dagen med fantasifulle utkledninger, selskap, skremmende masker og utspekulerte rampestreker knyttet til det de kaller "knask-eller-knep".

- På samme måte som i andre vestlige land begynner så smått Halloween å bli en karnevalsprega voksenfest med utagerende festing også i Norge. Det sier førsteamanuensis Rune Blix Hagen ved Universitetet i Tromsø. Han tror at allerede neste år vil det være en like stor voksenfest som barnefest her i landet.

Ikke godteri, men frukt

Rune Blix Hagen

Historiker Rune Blix Hagen i Tromsø.

Foto: Martin Steinholt / NRK

- Skulle barna følge de gamle tradisjonene slik vi kjenner dem fra Irland eller Skottland, skulle de ikke ha spurt etter snop eller slikkeri i kveld, men frukt og nøtter, forteller Hagen.

- Halloweentradisjonen har nemlig med fruktbarhet og høsting av markens grøde å gjøre.

Hedensk festdag

I dag foreleste Hagen ved Universitetet i Tromsø der han blant anna fortalte om bakgrunnen for markeringa av 31. oktober.

- Halloween er en betydningsfull festdag med en lang og rik tradisjon i Europa, særlig knytta til de keltiske kjerneområdene, det vil si landene på de britiske øyer og Irland. Oktoberkvelden har klare hedenske, men også kristne røtter som opp igjennom historien har smelta sammen.

- Halloween er den viktigste hedenske festdagen gjennom hele året. Det betyr at kanalene til det overnaturlige er åpnere i dag enn på alle andre dager. Det var den viktigste heksesabbatdagen for våre forfedre.

Selv har Hagen mer sans for den litt nyere kristne tradisjonen knytta til allehelgensdag med å gå på kirkegårdene og minnes døde slektninger og venner.

Kommersialiseringa har overtatt

Den moderne feiringa kommer fra Nord-Amerika og har fått et noe kunstig preg sammenligna med kveldens bakgrunn i folklore og religion.

- Rent kommersielt er det bare tiden rundt jul som overgår halloweenmarkeringa i USA, sier Hagen.