Hopp til innhold

Gruvemotstandere vil aksjonere mot Nussir

Gruvemotstandere i Sverige ønsker å bygge allianser mot sine norske meningsfeller. Samtidig planlegges aksjoner mot Nussir i Kvalsund i slutten av august.

Gruvedemonstrasjonstårn

Gruvemostanderne i Kallak har satt opp et slikt tårn i forbindelse med demonstrasjonen der.

Foto: Henrik Blind

I Jokkmokk i Nord-Sverige nekter gruvemotstandere å gi opp, selv om demonstrantene ble fjernet av politiet i forrige uke.

Nå håper de å bygge allianser til gruvemotstanden som finnes i Norge og Finnmark.

I Finnmark har gruvemotstanderne forent seg i en egen aksjonsgruppe. Helga 23. til 25. august planlegges et eget arrangement i Kvalsund mot sjødeponi i Repparfjorden.

Ikke ulydige aksjoner

John Nystad

John Nystad er med i aksjonsgruppa mot sjødeponi fra Nussir-gruvene i Kvalsund, som planlegger aksjon 23.-25. august.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

John Nystad i aksjonsgruppa mot sjødeponi fra Nussir-gruvene i Kvalsund vil ikke ta til ordet for ulydige aksjoner i Norge.

– Nødvendigheten av å gå til slike aksjoner tror jeg ikke er tilstede, så lenge man har internasjonale konvensjoner, og at folkeretten faktisk også er der, sier John Nystad.

Kvalsund-ordfører Ragnar Olsen har ingenting imot lovlige demonstrasjoner, men støtter ikke sivil ulydighet. Han frykter ikke at sjødeponi vil ikke Repparfjorden, slik gruvemotstanderne argumenterer for.

– I den grad det blir det så regner jeg med at de myndigheter som skal ordne opp i det gjør det, og det er jo da som i Sverige politiet som da må gjøre det, sier Olsen.

Felles sak over grensene

Mens gruvesaken i Kvalsund er til behandling hos Miljøverndepartementet, forbereder motstanderne en folkemønstring lik den i Sverige for å påvirke utfallet til gode for bevaring av naturen.

– Det er dit vi må komme, og få til en felles sak over grensene som kolonistatene satt opp. Det er jo ikke noe som samene har bestemt, sier talsperson Tor Lundberg Tourda for demonstrantene i Jokkmokk.

En ny Altaaksjon

I Sverige har demonstrasjonene pågått siden begynnelsen av juli. Tuorda sier de frykter at Jokkmokk er starten for gruveindustriens inntog i Nord-Sverige og Sápmi.

Rasert natur og samisk kultur er verdt å slåss for, og nå ønskes det å bygge allianser over landegrensene.

Han ser gjerne at svenskene får sin egen Altaaksjon, som Norge hadde for over 30 år siden.

– Det her her jo et minst like alvorlig spørsmål ettersom det berører hele Sápmi, sier Tourda.

Kallak, demonstrant trekkes bort

Demonstranter trekkes bort i Kallak av det svenske politiet.

Foto: Henrik Blind

Flere nyheter fra Troms og Finnmark