Hopp til innhold

God oppslutning om Svalbard-valget

Det tyder på å bli en god oppslutning rundt valget av nytt lokalstyre i Longyearbyen. – Jeg håper at alle partiene som stiller til valg blir representert i lokalstyret, sier en svalbardvelger.

Svalbardvalg_2

Sigvart Bjøntegaard og Else Berit Øvereng avga sine stemmer på søndag.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Valglogo

På Svalbard er det lokalvalg cirka én måned etter kommunevalget på fastlandet. I år er det 1650 stemmeberettigede i Longyearbyen. Også 16-åringer får lov til å stemme.

Det var avgitt 390 forhåndsstemmer. Samlet kan det ligge an til å bli bedre oppslutning enn ved lokalvalget for fire år siden. Da stemte 56 prosent av de stemmeberettigede.

Valglokalet i Longyearbyen var åpent fire timer søndag. Da ble det avgitt 224 stemmer. Mandag åpner stemmelokalet på formiddagen, og stenger klokken 20.00.

Fire lister

Det er 15 representanter som skal velges inn i lokalstyret. I år er det bare rene politiske lister ved lokalvalget. Det er Arbeiderpartiet, Høyre, Miljøpartiet De Grønne og Venstre som stiller lister.

Svalbardposten presenterte før helga ei meningsmåling som viste at Arbeiderpartiet kunne få over 56 prosents oppslutning, og rent flertall. Men mange velgere har ennå ikke bestemt seg hvilket parti de ville stemme på, ifølge meningsmålinga.

Viktig å delta

Sigvart Bjøntegaard har bodd et år i Longyearbyen. Han sier det er viktig å delta i lokalvalget på grunn av alt som nå skjer på Svalbard. Store Norske skal si opp 150 ansatte. Dette får også ringvirkninger for annet næringsliv og tilbud i Longyearbyen.

– Jeg synes det var lett å bestemme seg, sier han.

– Hva slags makt vil lokalstyret i Longyearbyen få i årene framover?

– Det avhenger av deres egen innstilling til hvordan bruke makt. Klarer politikerne å samle seg, uansett om det er flere partier i lokalstyret, vil det være viktig for å gi en framdrift for lokalsamfunnet. Jeg håper alle partier kommer inn i lokalstyret, sier Bjøntegaard.

Svalbardvalg_1

Synnøve Polden stemte, men sier at Sysselmannen har stor makt på Svalbard. Seks år Abelone fulgte mamma til valglokalet.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Enige om mye

Han sier at partiene som stiller til valg er enig om mye. Men det er forskjellige syn om hvordan lokalsamfunnet skal utvikle seg. Derfor er han og kona, Else Berit Øvereng, spente på resultatet av valget.

– Vi er veldig spente. Det vil avgjøre mye hvordan det politiske spillet rundt Svalbard blir framover. Jeg håper det blir litt jevnt. Det kan skape bedre forutsetning for et samarbeid mellom partiene, sier Sigvart Bjøntegaard.

Sysselmannen har mye makt

Synnøve Polden stemte søndag. Hun sier at for henne var en selvfølge å gjøre sin «borgerplikt».

Det som skjer på Svalbard, med blant annet oppsigelser i Store Norske, og hva regjeringa vil gjøre, har vært viktig i valgkampen. Man mange andre saker har ikke blitt diskutert.

– Her på Svalbard er det Sysselmannen som bestemmer mye. Så det spørs hvor mye myndighet lokalstyret egentlig vil ha, sier Polden.

Viktig jobb

Gry Sneltvedt

Gry Sneltvedt.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Utenfor Kulturhuset som er stemmelokale, møter vi Gry Sneltvedt. I 25 år har hun bodde på Svalbard.

– Jeg er veldig spent på resultatet av valget i en tid der Store Norske og andre bedrifter reduserer antall ansatte kraftig. Ringvirkningene i lokalsamfunnet er store. Lokalstyret vil få en viktig jobb i framtida, mener hun.

Nyheter fra Troms og Finnmark