Gjemte seg på do – var redd for voldelig lærer

Den voldstiltalte læreren fra Øst-Finnmark nekter all skyld, men elevene på barneskolen beskriver vold og trusler i timene.

Rettsak

Bistandsadvokatene Edel Hennie Olsen og Hilde C. Stærk varsler et de vil kreve oppreisning for fem av de seks barna som sier at de er utsatt for en voldelig lærer

Foto: Knut-Sverre Horn

I avhør forteller tredjeklassingen om en hissig og ufølsom lærer som har sparket, slått, kløpet og mobbet dem.

Ifølge tiltalen har kvinnen i 50-årene latt det gå ut over seks elever ved en rekke anledninger over to skoleår.

Saken startet da moren til en av jentene politianmeldte læreren i juni 2015. Et par uker seinere valgte også barnevernstjenesten å levere en anmeldelse mot læreren.

Redd for sint lærer

Dommeravhør med tre av barna ble spilt av for retten onsdag formiddag, og barna var i stor grad samstemte om det som hadde skjedd.

En av jentene fortalte at hun hadde forsøkt å få de andre på gruppa til å konsentrere seg om oppgaven da læreren mistet besinnelsen.

– Da sa læreren at jeg måte slutt å kommandere sånn, og så knipset hun meg på munnen. Da hun skulle dra meg på plassen min, kleip hun armen så hardt at det gjorde vondt. Jeg sprang ned på jentedoen og låste døra, fortalt jenta.

Eleven var så redd for lærerens sinne at hun ikke våget å ta på seg genseren en gang hun frøs.

Røsket vekk stolen

En annen niåring fortalte hvordan læreren hadde sendt henne i gulvet med et brak, slik at hun fikk vondt i ryggen og hofta.

En medelev satt seg på fanget hennes ved et uhell, og læreren reagerte voldsomt.

– Hun tok tak bakpå stolen og røska til så jeg datt i gulvet. Jeg gikk på doen og så at jeg var helt rød på ryggen.

Niåringen mente det ikke hadde nyttet å ta opp forholdene i klassen.

– Hver gang vi sier det til foreldrene, så de prater med henne. Men det hjelper ikke, for hun sier bare at det er ungene som ikke forstår.

Læreren mobbet

Jenta fortalte også om et tilfelle der læreren hermet etter en av klassevenninnene.

– Alle i klassen lo, unntatt jeg og en venninne. Jenta sa at da læreren hermet etter henne, gjorde det mye vondere enn da hun knipset og kløp. Hun mobbet henne, og det var så vondt.

En gutt fortalte også om slag mot hodet, knipsing mot lår og panne og slag over fingrene.

– Det gjør vondt når hun slår med boka på fingrene. Hun blir bare sint veldig ofte. Det er ikke alltid vi gjør noe dumt, sa gutten. Klassevenninnen bekreftet at alle de fire guttene i klassen ble slått på fingrene.

En annen gang dro læreren gutten etter øret tvers over klasserommet.

Nekter skyld

Læreren selv vil forklare seg torsdag. Forsvarer Vidar Zahl Arntzen vil ikke gå nærmere inn på saken nå, men sier at hun ikke kjenner seg igjen i de fleste historiene, og at hun har en annen oppfatning av de punktene hun gjenkjenner.

Bistandsadvokatene Hilde C. Stærk og Edel Hennie Olsen varslet at de vil kreve oppreisning på vegne av fem av de seks barna.