Hopp til innhold

Krever nasjonale retningslinjer

Professor i akuttmedisin ved Universitetet i Tromsø, Mads Gilbert, mener at krav til hvor lang tid helsetjenesten har på å rykke ut, vil kunne redde liv.

Ambulanser

Utrykningstiden til ambulanser kan være forskjell på liv og død.

Foto: VBK Nordic/Profile vehicles OY

Gilbert mener bygninger er bedre sikret enn mennesket i lovverket.

Brannvesenet har absolutte krav til responstid – det har ikke den akuttmedisinske tjenesten.

Mangler gode nok retningslinjer

– Når det brenner skal kommunen sørge for at personell tilfredsstiller krav til kvalifikasjon og førsteinnsatsen skal være fire mann på brannstedet innen ti minutter etter at det har begynt å brenne. Og 10–15 minutter etter det skal det være 10–12 mannskaper på stedet, sier Gilbert til NRK.

Tiden er knapp når det kommer til å berge liv etter et slag.

Mads Gilbert.

Professor i akuttmedisin, Mads Gilbert.

Foto: NRK

Jo før du får behandling av kyndig helsepersonell, desto større sjanse er det for at du overlever med et godt resultat. Derfor er responstiden til akuttjenesten viktig.

Men helsepersonell mangler nasjonale retningslinjer som er gode nok, mener professor i akuttmedisin Mads Gilbert.

Vil ha beredskap i alle kommuner

– I forskriften har vi en setning: ambulansetjenesten bør lokaliseres og organiseres slik at responstiden minimaliseres. Tenk om vi kunne fått en forskrift som sa «enhver kommune skal beredskap for akutt skader og ulykker, som sikrer innsats i hele kommunen. Samlet styrke skal være på minst 16 personer. Og beredskapen skal legges slik at befolkningen nås.

– Er det økonomi som styrer dette, eller er det vrang vilje?

– Jeg tror det er mye økonomi, så er det også kanskje en manglende forståelse på hvor mye sekundene og minuttene teller når det dreier seg om hjerneslag, hjerteinfarkt, hjertestans og alvorlige ulykker. For der er det faktisk slik at vi har bare noen minutter på oss for å redde det som reddes kan.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark