Gaup åpner TIFF

Nils Gaups filmatisering av Kautokeino-opprøret skal åpne Tromsø Internasjonale Film Festival.

Kautokeino-opprøret
Foto: Sandrew Metronome Norge

Tromsø Internasjonale Film Festival (TIFF)har valgt Nils Gaups filmatisering av de dramatiske hendelsene i Kautokeino i 1852 som åpningsfilm for filmfestivalen i Tromsø 16. januar 2008.

TIFF rette stedet

Festivalsjef Martha Otte er strålende fornøyd:

- Vi er glad for at nettopp denne filmen blir åpningsfilm.  Kautokeino-opprøret  er av internasjonalt format med tung regional forankring.  derfor er Tromsø Internasjonale Filmfestival det riktige stedet å lansere den, sier festivalsjefen.

Filminnspillinga til Kautokeino opprøret 1852

Filminnspillinga til Kautokeino opprøret 1852

Foto: Ingunn Vassvik / NRK

- Dette er den første spillefilmen som er klar fra Filmcampen i Målselv i Troms, og det er mange fra landsdelen og hele Nordkalotten som har vært involvert. Samtidig vet vi at det er mange i utlandet som venter på den.

Kautokeino-opprøret

I århundrer har de forblåste viddene lengst i nord i Nord-Norge vært bebodd av samer og deres reinsdyr.

Men moderne tider er i ferd med å innta bygda, som styres av den velstående og brutale handelsmannen Ruth (Mikael Persbrandt). En av de samiske gruppene (siidaene), ledet av den unge kvinnen Elen, nekter å betale en urettferdig gjeld til Ruth. Uten rettssak sørger Ruth for å fengsle de fleste i Elens siida og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene.

Starten på en dramatisk historie

Elen får hjelp til å få i stand en rettssak som bidrar til å løslate de fleste mennene. Men Ruth tar beslag i siidaens reinsdyr for å dekke kostnadene til rettssaken. Uten livsgrunnlag har ikke Elen siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav. Dette fører til en av de mest dramatiske hendelser i nord-norsk historie.

Filminnspillinga til Kautokeino opprøret 1852
Foto: Ingunn Vassvik / NRK

I noen av filmens viktigste hovedroller finner vi Anni-Kristiina Juuso, Mikkel Gaup, Mikael Persbrandt, Nils Peder Isaksen Gaup, Bjørn Sundquist, Michael Nyquist, Jørgen Langhelle, Stig Henrik Hoff og Nikolaj Coster-Waldau.

 

Filmen vil få premiere over hele landet 18.januar.