Hopp til innhold

Fylkesrådsleder i Nordland: – Thomas Nilsen er illojal

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll går hardt ut mot redaktøren i Barents Observer, Thomas Nilsen.

Norvoll mot Nilsen

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll går hardt ut mot redaktør i Barents Observer, Thomas Nilsen og kaller han illojal mot sine arbeidsgivere.

Foto: Bildekollasje / NRK

– Redaktøren i Barents Observer, Thomas Nilsen, er illojal.

Det mener fylkesrådsleder i Nordland og leder for representantskapet i Barentssekretariatet, Tomas Norvoll.

Det var på fylkestinget i Nordland mandag at Norvoll gikk ut mot Nilsen i Barents Observer.

– Vi driver ikke sensur

Leder for representantskapet i Barentssekretariatet, Tomas Norvoll, mener Thomas Nilsen bevisst feilinformerer om fremtiden til Barents Observer.

– Jeg mener helt åpenbart at han har en illojal oppførsel overfor sin arbeidsgiver og at han på denne måten ikke opptrer i tråd med det som verken er Barentssekretariatet, Barents Observers eller eiernes interesse, sier Norvoll.

Thomas Nilsen mener fylkestingspolitikerne vil sensurere nettstedet og har gitt beskjed om å ikke skrive kritisk om Barents-samarbeidet og fylkeskommunene.

Det avviser Norvoll.

– Nei, jeg stiller meg helt uforstående til den påstanden. Det som jeg har fått opplyst er at Thomas Nilsen har vært i diskusjon med styreleder hvor han får direkte spørsmål om hvorvidt han noensinne har vært utsatt for sensur, har svart nei på det.

– Det legger jeg til grunn, det er slik det skal være. Vi driver ikke sensur av nyhetsformidling. Det skulle ha tatt seg ut, sier Norvoll til NRK.

(Saken fortsetter under bildet.)

Barentsobserver

Trude Pettersen, Thomas Nilsen, Atle Staalesen og Jonas Karlsbakk i Barents Observer har vært kritiske til hvordan nettstedet styres.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Fått kritikk for egne kronikker

Redaktør Thomas Nilsen mener derimot sensur er akkurat det eierne av Barentssekretariatet tar til ordet for.

– Norvoll vet utmerket godt at hele grunnen til at denne saken kom opp, var nettopp på grunn av kronikker publisert i Barents Observer som han ikke likte og som andre fylkespolitikere i Nordland, Troms og Finnmark ikke likte. Dermed følte de et behov for å kneble og kontrollere Barents Observer, sier Nilsen.

Redaktøren forklarer saken med at reaksjonen skal ha kommet etter han skrev en kronikk om Russlands annektering av Krim, hvor han påpekte at Vladimir Putins antidemokratiske utvikling av Russland, er en trussel mot utviklingen i det mellomfolkelige Barents-samarbeidet.

– Det var hele grunnen til at dette kom opp og som gjorde at representantskapet ønsket å begrense ytringsfriheten til Barents Observer. Hadde de ønsket det motsatte, at vi skulle få et fritt ord, som Norvoll her hevder at han gjør, så skulle de ha gitt oss redaktørplakaten som er det redskapet i Norge som skiller mellom eierskap på den ene siden og det frie ord og redaksjonell uavhengighet på den andre siden.

Redaktøren forteller det er flere eksempler på at både sekretariatsleder Pia Svendsgaard og styreleder og har gått inn og påpekt at kronikker ikke burde vært publisert.

Beskjeden var da at om han ikke var forsiktig ville det gå ut over hans stilling som redaktør, forklarer Nilsen.

– Det er veldig trist for demokratiet at Norvoll anklager redaktøren i Barents Observer for å gå ut med feilaktig informasjon. Det eneste vi har gjort er å påpeke det faktum at når representantskapet vårt, våre eiere, ikke gir oss redaktørplakat så har ikke vi tilgang til det frie ord.