Hopp til innhold

Frykter nyhets-sensur fra politikerne i nord

De ansatte i nettavisa BarentsObserver frykter at fylkespolitikerne i Nord-Norge vil ta kontroll over formidlingen av nyheter og meninger. – Merkelig reaksjon. Vi endrer ingen ting, svarer fylkesordfører.

Barentsobserver

SENSURFRYKT: Trude Pettersen, Thomas Nilsen, Atle Staalesen og Jonas Karlsbakk har skrevet under på oppropet mot at BarentsObserver mister den redaksjonelle friheten.

Foto: Amund Trellevik/NRK

–– Vi er dypt bekymret etter etter eiernes vedtak i dag om at BarentsObserver ikke kan redigeres etter prinsippene for å fremme fri utveksling av informasjon og meninger, skriver de fire ansatte i et innlegg i sin egen avis.

Et møte i dag slo fast at BarentsObserver ikke skal redigeres etter redaktørplakaten, som sikrer fri utveksling av informasjon.

Nå strides partene om hva vedtaket egentlig innebærer:

– Vi gjør ingen endringer. BaretsObserver skal drives som før, sier fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad (Ap) til NRK.

– Styrelederen har sagt til oss at det er et klart behov for å begrense kritiske røster, sier redaktør Thomas Nilsen til NRK.

Thomas Nilsen

Redaktør i BarentsObserver, Thomas Nilsen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Eid av politikerne

Nettavisa drives av Barentssekretariatet, som eies av fylkeskommunene i nord. På dagens representantskapsmøte vedtok de at lederen for Barentssekratariatet, Pia Svensgaard, skal være den øverste ansvarlige for innholdet.

– Det er slik det har vært til nå, sier Runar Sjåstad.

– Men hvis det ikke er noen endringer, hvorfor gjør dere et vedtak om saken?

– Det har vært en utredning av ulike alternativer, og de ansatte har ønsket seg en sterkere redaktør og styre etter redaktørplakaten. Jeg forstår at de er skuffet, men det er ikke grunnlag for å anklage noen for sensur.

Pia Svensgaard

Pia Svensgaard leder Barentssekratariatet og skal heretter være ansvarlig også for BarentsObserver.

Foto: Petter Strøm / NRK

Bare solskinnshistorier

Men redaktør Thomas Nilsen sier til NRK at nettavisas frie stilling ble slått fast i et styremøte før jul. Deretter har stemningen snudd, og et møte med styrelederen i forrige uke ble opplevd som dramatisk.

– Han ga klart uttrykk for at det er nettopp behovet for å begrense kritiske røster inn i Barentssamarbeidet som gjør at vi ikke lenger skal få publisere fritt og uavhengig. I praksis betyr dette at vi ikke lenger får lov til å publisere noe annet enn solskinnsbilder, dans og hygge.

Får ytre seg via Norge

– Vi har fått beskjed om at BarentsObserver ikke må ødelegge for samarbeidet over grensa i nord. Vi mener tvert imot at folk-til-folk-samarbeidets aller viktigste misjon vil nettopp være det frie ord og alles rett til å få sine uttalelser publisert, sier Nilsen til NRK.

BarentsObserver publiseres også på russisk. Organiasjoner og opposisjonelle som blir sensurert hjemme i Russland får komme til orde.

– Russland har mer enn nok av pressebegrensinger som de har det, om ikke vi fra norsk side også skal bringe inn sensur.