Frykter katastrofe i Ura-tunnelen

Den nye tunnelen i Ura i Troms er oversvømt av vann, og har stort sett vært stengt siden åpningen for fem dager siden.

Rassikringen i Ura, Lyngen
Foto: Arild Ribe

Folket i området gruer seg til vinteren, forteller Svein Jakobsen som er leder i bygdelaget.

 - Hvis dette skjer da, og folk kommer kjørende ned skråningen fra Svensby fra Lyngseidet, og blir overrasket av vann og is i tunnelen, kan det jo ende med en katastrofe, mener han.

Oversvømt

Den 19. januar 2000 skjedde det som mange hadde fryktet. I løpet av et par minutter gikk det to store snøras ved Ura. Resultatet ble fem døde og to som fikk skader for livet. Sist fredag åpnet den etterlengtede rassikringen. Arbeidet med tunnelen har pågått i to år og har kostet 87 millioner kroner. Og nå, bare fem dager etter åpningen er den stengt på grunn av oversvømmelse.

- Det renner en kraftig elv ut av den ene tunnel-åpningen, og det er ganske dypt på det dypeste. Folk har kjørt seg fast i tunnelen fordi det har vært fullt av vann. De ha fått stopp på bilene fordi de ikke så vannet før det begynte og fosse over panseret, og har derfor måttet slepe bilen hjem, forteller Jacobsen.

Rassikringen i Ura, Lyngen
Foto: Arild Ribe

 

Arbeidet er forsinket

Sjef i Statens Vegvesen region nord, Torbjørn Naimak, sier arbeidet med å lede vannet ut fra tunnelen er blitt forsinket.

- Det skulle ha vært ferdig nå, men det har rett og slett vært for bløtt til å få gjort arbeidet på en skikkelig måte. Vi har derfor måttet utsette det noe, forteller han.

- Kan du forsikre at det er i orden til vinteren?

- Vi skal sette i verk tiltak for å sikre at det ikke kommer vann inn i tunnelen.Vi mener jo at de metodene vi har lagt opp til, skal være gode nok. Hvis de ikke er det, må vi gjøre det som er nødvendig. Vi kan heller ikke leve med dette, sier Naimak. 

Naimak beklager at oversvømmelsen har ført til problemer for trafikantene, og ber folk som har fått skader på bilen om å ta kontakt med Statens Vegvesen.