Hopp til innhold

Magnus og Brage (21) jobber med flyktningebarn i Libanon

To Tromsøgutter på 21 år har dratt for å jobbe frivillig med utviklingshemmede barn og ungdom i flyktningleir i Libanon.

Flyktningeleir Libanon

Magnus Eggen (t.v.) og Brage Vagli Østbye fra Tromsø skal hjelpe Palestinske flyktningbarn i Libanon.

Foto: Lene E. Westerås

Rashedieh

Flyktningleiren Rashedieh har eksistert siden 1963 og det bor rundt 25.000 mennesker her.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

De tre neste månene skal ungguttene fra Tromsø jobbe med Palestinske flyktningbarn i flyktningleiren Rashedieh sør i Libanon.

Møtet med Palestinakomiteen kom etter at Magnus kom hjem fra et utvekslingsår i USA. Der hadde hatt fattet interesse for politikk, og da han kom tilbake til Tromsø hadde Palestinakomiteen startet et ungdomslag i byen.

Magnus deltok på aksjoner i Tromsø, og ble mer og mer engasjert i det som skjedde i Midtøsten.

Fikk dårlig samvittighet

Under en studietur til Palestina fikk han besøke flyktningleiren Balata. Der fikk han være med på å lage et veggmaleri med ungdommene i leiren.

– Jeg fikk dårlig samvittighet overfor dem, og tenkte, er det noe mer jeg kan gjøre, sier Magnus.

Gjennom Astrid Eriksen i Palestinakomiteen fikk han et tips om at det var noe han kunne gjøre for unge flyktninger i Libanon.

Intervjuprosessen tok i nesten ett år. Guttene måtte gjennom lange intervjuer.

– For å i det hele tatt bli tatt med i betraktning måtte vi gjennom et sinnssykt langt intervju, fire timer minst, sier Magnus.

Det er viktig å sikre seg at man finner folk som er villig til å bli hele det tre måneder lange oppholdet. Og det er de to 21-åringene helt sikre på at de skal.

Engelsk og fotball

7. april dro guttene til Libanon, og de har nå begynt jobben sin på Abu Jihad Wazir-senteret i leiren. Senteret er et tilbud for ungdom med psykiske og fysiske utviklingshemminger.

På bloggen sin om oppholdet skriverguttene at de jobber som engelsklærere for ungdommene og arrangerer fotballtrening og annen sport for dem.

«Palestinerne må være noen av de mest gjestfrie menneskene i verden, så her er det ikke vanskelig å føle seg hjemme!», skriver guttene på bloggen etter de første dagene.

Magnus og Brage skal også jobbe videre med prosjektet «Eyes of children». Fotoprosjektet gir barn og unge i Rashedieh muligheten til å uttrykke seg gjennom bilder.

De palestinske flyktningene i Libanon lever i permanente flyktningleirer. De rammes av stor arbeidsledighet, og har begrensede sivile rettigheter.

– Vi skal formidle det vi opplever videre til andre – ikke bare nå, men i framtida. Vi skal være øyenvitner. Viktig å ikke glemme de forholdene som de palestinske flyktningene lever under, også i Libanon, sier Magnus til NRK.