Frister det med skitur i mai bør du være varsom

Mai er for mange høytid for toppturer. NVE ber folk fortsatt ha fokus på skredfare.

Topptur i Sunnmørsalpene

Mai er en fin tid for topptur. Her et bilde fra Sunnmørsalpene.

Foto: Hallgrim Rogn/Den Norske Turistforening

Idag, 8. mai viser prognosene fra Yr.no, mye sol og fine temperaturer over hele landet. En perfekt fredag for en topptur.

Mai er nemlig for mange den beste tiden å ta med deg skiene i fjellet. Sol, fine temperaturer, og fortsatt gode skiforhold.

Samtidig viser skredvarselet på Varsom.no at det er betydelig snøskredfare i store deler av Nord-Norge. Torsdag gikk det et snøskred på Austre Istinden i Troms. Det ble utløst av skikjørere, men ingen av dem ble tatt i skredet.

– Vi har en stabil gammel snøpakke i store deler av Nord-Norge, men der ligger fortsatt en del svake lag lenger ned i snøen. Kommer det regn eller smeltevann ned i disse lagene, kan det fort utløses store skred, sier seksjonssjef i NVE, Rune Engeset til NRK.

1. mai-helga var preget av mye godt vær i Nord-Norge, og mange folk var på tur.

– Vi fikk ikke noen rapporter om ulykker eller nestenulykker. Det tyder på at folk har vært flinke med å ta sine forholdsregler. Men selv om vi er i mai kan det fortsatt falle snø i høyfjellet, og på visse steder har ikke den gamle snøen stabilisert seg helt, sier Engeset.